Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 13

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 13

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 13

26 maart 2018
Waar maken we ons het meest zorgen over op dit moment? Een handelsoorlog tussen de VS en China? Misschien. We zien het schouwspel van de voorbije dagen rond importheffingen eerder als het startschot voor onderhandelingen dan als het begin van een regelrechte handelsoorlog. Niemand wint bij een escalerend conflict. En Trump heeft wel degelijk een punt als hij bepaalde Chinese handelspraktijken het etiket oneerlijk opplakt. Of het nu gaat over de aanhoudende geslotenheid van veel Chinese markten en/of over het verplicht afstaan van (technologische) knowhow als een westerse onderneming alsnog toegang krijgt tot China. Uiteindelijk verwachten wij wel dat het gezonde verstand zal prevaleren en dat beide landen concessies doen.

Waar maken we ons het meest zorgen over op dit moment? Een handelsoorlog tussen de VS en China? Misschien. We zien het schouwspel van de voorbije dagen rond importheffingen eerder als het startschot voor onderhandelingen dan als het begin van een regelrechte handelsoorlog. Niemand wint bij een escalerend conflict. En Trump heeft wel degelijk een punt als hij bepaalde Chinese handelspraktijken het etiket ‘oneerlijk’ opplakt. Of het nu gaat over de aanhoudende geslotenheid van veel Chinese markten en/of over het verplicht afstaan van (technologische) knowhow als een westerse onderneming alsnog toegang krijgt tot China. Uiteindelijk verwachten wij wel dat het gezonde verstand zal prevaleren en dat beide landen concessies doen. 

Tegelijkertijd voegen we hieraan toe dat de benoeming van John Bolton als nieuw veiligheidsadviseur in het Witte Huis, geen goede zaak is in dit handelsdossier. Bolton is een havik qua buitenlands beleid. Zowel militair als economisch. Zodat het een delicate situatie blijft.

Is inflatie dan misschien onze grootste zorg?

Voorlopig ook niet meer. Begin februari gingen beurzen nog onderuit vanwege de Amerikaanse inflatievrees. Ondertussen is dat gekalmeerd. Nieuwe cijfers over de Amerikaanse loonstijging in februari bleven binnen de perken. Ook omdat de Federal Reserve niet van plan lijkt om bij de pakken te blijven zitten. Het voorgenomen pad van renteverhogingen voordat de inflatie uit handen loopt, wordt netjes bewandeld. In de eurozone is er van een oplopende inflatie al helemaal geen sprake. Integendeel, die brokkelt opnieuw af. Onrust aan het handelsfront kan die inflatie mogelijk nog verder de kop indrukken.    

Of toch de Europese economie?

Onze grootste zorg is wellicht het economische groeiplaatje in Europa. Niet dat dat slecht is. Helemaal niet. Zowat alle indicatoren wijzen op aanhoudend positieve cijfers. Maar zoals we vorige week al schreven, is de ‘schwung’ er wat uit. Het is allemaal wat inspiratieloos.

Neem de nieuwste cijfers voor het ondernemersvertrouwen. De Markit PMI komt al enige tijd steevast nét onder de verwachtingen uit. Allemaal niet dramatisch, maar beleggers zouden graag nog eens positief verrast worden. Zeker in een omgeving waarin een dreigende handelsoorlog de krantenkoppen wegkaapt. De groei blijft degelijk, zodat interesse in Europese aandelen verantwoord blijft. Maar om beurzen op korte termijn opnieuw te inspireren, zou het best ietsje méér mogen zijn.

Morgen komt de economische sentimentsindicator voor de EU naar buiten, de ESI-index. Deze index is de thermometer voor het sentiment bij bedrijven en burgers en voor maart wordt een kleine afkalving voorzien. Beleggers zijn benieuwd hoe enkele componenten in deze index zich verhouden; de instroom van nieuwe (export)orders en vooral het consumentenvertrouwen. Hierop komt meer druk te liggen nu de groei van exportorders afneemt.       

Let op kredietgroei

Een van de redenen waarom de ECB een ruime geldpolitiek voert, is het aanwakkeren van de kredietverlening. Die loopt al geruime tijd langzaam op. En ondersteunt hiermee het Europese groeipad. Morgen zullen nieuwe kredietcijfers dat pad naar verwachting bevestigen.

Amerikaans consumentenvertrouwen versus bestedingen

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen scheert hoge toppen. Toch vallen de bestedingen de laatste tijd wat tegen. En dat is best verwonderlijk. Al was het maar omdat Trumps belastingplan concreet begint door te sijpelen in de Amerikaanse loonstrookjes. Het extra beschikbare inkomen wordt vooralsnog gestald en niet opgesoupeerd. Dat verraadt enige terughoudendheid bij die consument. Overigens denken wij dat de bestedingen gaandeweg het jaar de groei hervatten.   

Donderdag komen er nieuwe bestedingscijfers. We gaan er niet van uit dat die opnieuw zullen tegenvallen.

 

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel