Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 12

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 12

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 12

19 maart 2018
Woensdag zal Jerome Powell, de nieuwe baas van de Fed, wellicht al gelijk bij zijn eerste vergadering een renteverhoging aankondigen. Niet omdat de consumenteninflatie verrassend hoger is, het laatste cijfer lag netjes op de verwachtingen. Wél omdat de Amerikaanse economische cijfers in het algemeen goed blijven en de Fed niet wil riskeren om op enig moment achter de feiten aan te hollen.

Woensdag zal Jerome Powell, de nieuwe baas van de Fed, wellicht al gelijk bij zijn eerste vergadering een renteverhoging aankondigen. Niet omdat de consumenteninflatie verrassend hoger is, het laatste cijfer lag netjes op de verwachtingen. Wél omdat de Amerikaanse economische cijfers in het algemeen goed blijven en de Fed niet wil riskeren om op enig moment achter de feiten aan te hollen.

Wat doet de Fed?

Voordat een bijstelling van de beleidsrente enig effect heeft op de economie, zijn we één tot twee jaar verder. Wacht een centrale bank met ingrijpen totdat de inflatie écht de hoogte ingaat, is ze dus te laat. Dan moet ze in allerijl aan de noodrem trekken: sneller en in grotere stappen. Wat een vervelende uitwerking kan hebben op zowel de economische groei als financiële markten. Anticiperen is dan ook de boodschap. Op financiële markten heerst een brede consensus dat de Fed dat overmorgen inderdaad zal doen. Zodat we weinig reactie verwachten op een aangetrokken beleidstarief.

Wat wél enige reactie kan veroorzaken, zijn de commentaren van Powell op de georganiseerde persconferentie. Drie weken terug, bij een tweedaagse getuigenis voor het Amerikaanse Congres, sprak hij op dag één best ferme taal. Zich bijna profilerend als een hardliner qua renteplannen. Beleggers stuurden prompt zowel obligatie- als aandelenkoersen lager. Op de tweede dag van de getuigenis leek Powell echter milder gestemd. Uitkijken in welke toonzetting hij overmorgen spreekt.

Eveneens uitkijken of het Witte Huis zal reageren op het monetaire beleid. Daarbij doelen we op Larry Kudlow, de nieuwe economische topadviseur van Trump. Die riep vorige week al dat de Fed niet al te voortvarend moest zijn met een strakker geldbeleid.

Normaal onthoudt zo’n politiek adviseur zich van commentaar op het centrale bankbeleid. Ieder heeft immers zijn domein en verantwoordelijkheid: de politiek het begrotingsbeleid, centrale banken het monetaire beleid. Met Larry Kudlow zou die scheidingslijn wel eens minder duidelijk kunnen worden. Zolang alles goed gaat, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar wat gebeurt er als hogere rentetarieven tot een vertraging van de economie leiden? Gaat het Witte Huis zich op dat moment koest houden? Of lanceert het een polariserende hetze tegen de Fed? Wat alleen maar zou bijdragen aan nerveuzere financiële markten?

Verder staan er in de VS de voorlopige inkoopmanagersindices op de rol over maart. Best spannend. Veel economen gaan ervan uit dat maart op economisch gebied een herstel zal laten zien. Dat is ook nodig want volgens de Federal Reserve of Atlanta groeit de Amerikaanse economie met slechts 1,8% op jaarbasis in het eerste kwartaal. De marktverwachting ligt nog rond de 2,5%.

En hoe ontwikkelt het Europese ondernemersvertrouwen zich?

In de eurozone zijn nieuwe cijfers over het ondernemersvertrouwen het belangrijkst de komende dagen. Met zowel de Markit PMI’s voor de eurozone als geheel, als de Duitse IFO-indicator.

De Europese economie blijft het goed doen. Toch zijn de positieve groeiverrassingen er wat uit. Ook dit keer verwachten we dat de vertrouwensbarometers hoog zullen blijven, maar opnieuw iets lager dan vorige maand. Maar nogmaals gesteld de economische groei blijft op een voldoende hoog niveau.

Dit licht stagnerende groeimomentum weerspiegelt zich op financiële markten. Bijvoorbeeld in de wisselkoers van de euro. Liep die in 2017 nog op, hand in hand met de groeiversnelling in euroland, dan is die opmars tot stilstand gekomen.

Niet dat dat slecht nieuws hoeft te zijn. Een te sterke eenheidsmunt hindert onze uitvoer, weegt op bedrijfswinsten en maakt het voor de ECB moeilijker haar inflatiedoelstelling te halen, omdat ingevoerde producten goedkoper worden. Ook aandelenbeleggers hebben liever geen al te sterke euro. Tenminste, zolang het bredere groeiplaatje OK blijft. En dat is voorlopig zo. Maar toch maar in de gaten houden of het groeitempo niet al te fors afzwakt de komende tijd.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel