Handelsperikelen verder op de spits gedreven

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Handelsperikelen verder op de spits gedreven

Handelsperikelen verder op de spits gedreven

20 maart 2018
De handelsspanningen tussen de VS en China blijven escaleren, mogelijk komen er deze week in de VS al importheffingen op diverse Chinese producten. Die aankondiging laten de Chinezen waarschijnlijk niet over hun kant gaan. Verder kozen de Chinezen een nieuwe voorzitter van de centrale bank en in de eurozone ging het handelsoverschot op zijn retour in januari.

De handelsspanningen tussen de VS en China blijven escaleren, mogelijk komen er deze week in de VS al importheffingen op diverse Chinese producten. Die aankondiging laten de Chinezen waarschijnlijk niet over hun kant gaan. Verder kozen de Chinezen een nieuwe voorzitter van de centrale bank en in de eurozone ging het handelsoverschot op zijn retour in januari.

Fed-meeting omgeven door handelsonzekerheid

Vandaag begint de veelbesproken Fed-vergadering. De waarschijnlijke uitkomst morgenavond - een rentestapje van 0,25% - zal niet zorgen voor verbazing. Verder kijken we uit hoe de Fed omgaat met het huidige (handels)politieke landschap. De rust wil maar niet terugkeren in dit dossier. Extra maatregelen tegen China, om diverse goederen ter waarde van $ 60 miljard te belasten met invoertarieven, maakt het leven van de Amerikaanse burger duurder. Simpelweg omdat veel producten gewoon niet in de VS verkrijgbaar zijn of in ieder geval niet tegen lage prijzen. Ook het NAFTA-handelsverdrag is een heet hangijzer, het opzeggen hiervan kan de economische groei met 0,5% remmen en daarmee de fiscale stimulering van Trump teniet doen. Het huidige economische landschap is bezaaid met landmijnen en daarom zal ook de Fed de nodige voorzichtigheid in acht nemen. We verwachten daarom ook geen spierballentaal van de nieuwe Fed-baas morgenavond.

China kiest nieuwe voorzitter centrale bank

De nieuwe man aan het roer bij de PBOC, de Chinese centrale bank, Yi Gang, is een zekerheidje. Niet vreemd want de PBOC valt met haar balanstotaal van $ 5.700 miljard direct onder de overheid. Met de aanstelling van Yi Gang en zijn directe overheidsbaas Liu He heeft president Xi zijn macht vergroot. Beide personen staan niet hoog op de politieke ladder en worden gezien als vazallen. De rol van de PBOC is groot, mede vanwege de enorme geldmassa die verzameld is door de handelsoverschotten met onder andere de VS. Een uitvloeisel hiervan is de $ 1.200 miljard belegging in Amerikaanse staatsobligaties. Op deze manier hebben de Chinezen jarenlang de Amerikaanse consumptie gefinancierd. Maar of dat zo blijft?

De prijs van een nieuwbouwwoning in de tien grootste Chinese steden daalde in februari met 0,1% op jaarbasis. Bij de bestaande woningen zien wij een tendens van een afnemende prijsgroei. De huizenmarkt zal dit jaar geleidelijk aan verder gaan afkoelen. President Xi Jinping wil de speculatie met huizen terugdringen, iets wat in China veel voorkomt. Verder is het overheidsbeleid gericht op het stimuleren van huren in plaats van kopen. Al deze maatregelen moeten wij zien in het licht van beteugeling van de kredietgroei, die in China de spuigaten uitloopt. Minder bouwen betekent ook minder economische groei, naar schatting is de vastgoedsector indirect tussen de 15% en 20% bepalend voor de omvang van de economie.  

Handelsoverschot eurozone krimpt in januari

Het handelsoverschot in januari daalde tot € 19,9 miljard in de eurozone en dat was aanzienlijk minder dan de € 23,2 miljard die in december werd gemeld. De exporten daalden 0,7%, de importen stegen met 1,1%. Dat zal ook de komende tijd niet verbeteren doordat de instroom van nieuwe exportorders een verzwakking laten zien. Bij het huidige niveau blijven de netto-exporten flink bijdragen aan de economische groei in de eurozone, zo rond de 1% procentpunt op jaarbasis. En dat is weer voldoende om de economie in de eurozone te laten groeien met 2,5%. Het is vanzelfsprekend dat een mogelijke handelsoorlog de eurozone geen goed zal doen.       

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel