Handelscijfers VS en China gooien olie op het handelsvuur

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Handelscijfers VS en China gooien olie op het handelsvuur

Handelscijfers VS en China gooien olie op het handelsvuur

08 maart 2018
De handelscijfers van de VS en China geven voeding aan Trumps protectionistische agenda. De BNP-groei in de eurozone kwam over het vierde kwartaal van 2017 uit op 0,6%, een bewijs dat de groei stabiliseert op een voldoende hoog niveau. De Amerikaanse arbeidsmarkt draait alsmaar door en in Japan lag de economische groei beduidend boven de verwachting.

De handelscijfers van de VS en China geven voeding aan Trumps protectionistische agenda. De BNP-groei in de eurozone kwam over het vierde kwartaal van 2017 uit op 0,6%, een bewijs dat de groei stabiliseert op een voldoende hoog niveau. De Amerikaanse arbeidsmarkt draait alsmaar door en in Japan lag de economische groei beduidend boven de verwachting. 

Handelstekort VS groeit

Het Amerikaanse handelstekort en $ 53,9 miljard groeide in januari door tot een negenjaarsrecord en kwam uit op $ 56,6 miljard. De pijn zat in vooral in de exportafname met 1,3% maand-op-maand. Dit ondanks de goedkopere dollar. Dat laatste gaat de Amerikaanse export wel helpen de komende maanden. Recente macrodata melden een toename van de exportorders.

Onverwachte stijging Chinese exporten

China meldde vanochtend een onverwacht sterke stijging van de exporten in februari, de toename van 44,5% ten opzichte van een jaar eerder is uitzonderlijk. Analisten zaten op slechts 13,6% toename. Ja, het is Chinees nieuwjaar geweest en dat geeft verstoringen, maar pakken we de cijfers over januari en februari samen dan resteert er nog steeds een forse toename. Het handelsoverschot met de VS komt volgens Bloomberg uit op circa $ 21 miljard in februari. Dat is zeer stevig en opmerkelijk gezien de harde lijn die de VS hanteert, blijkbaar is de behoefte groot om Chinese goederen te importeren.

De handelscijfers zijn wel weer koren op de molen voor Trumps protectionistische agenda die de gemoederen behoorlijk bezighoudt. Volgens ingewijden gaat Trump deze week nog de importtarieven op staal en aluminium ondertekenen. En die actie krijgt geen warm onthaal.

Banencreatie private sector VS sterk

Het banenrapport van salarisstrookverwerker ADP meldde een toename van 235.000 betrekkingen in de private sector. Dat ligt aanzienlijk boven de voorspelling door economen van 195.000 stuks. Dit komt volgens ons niet helemaal als een verrassing. Vanuit diverse hoeken komen er berichten over een alsmaar aantrekkende arbeidsmarkt in de VS. Het officiële arbeidsmarktrapport van de overheid, dat voor morgen op de rol staat met een verwachte banencreatie van 200.000 stuks, zien we dan ook met vertrouwen tegemoet. De nadruk zal bij dit rapport liggen op de loongroei, een versnelling tot 3,0% of meer op jaarbasis in februari voedt inflatie- en rentespeculaties.

Economische groei eurozone 0,6%

En dat vierdekwartaalcijfer betekende een lichte afzwakking ten opzichte van het derde kwartaal (+0,7%). De Franse en Duitse economie liepen keurig in de groeipas, Italië zag een magere groei van 0,3%. Over geheel 2017 boekte de eurozone een nette 2,5%-groei.

Een analyse van het vierdekwartaalgroeicijfer onthult dat de vooruitgang vooral tot stand komt door de exporten, blijkbaar was de duurdere euro nog geen probleem. De consumenten deden het rustiger aan qua groeibijdrage, gewezen wordt daarbij op het ongewoon warme winterweer. Vooruitkijkend voor 2018 blijven we optimistisch. Bedrijven nemen meer krediet op om te investeren en de flauwte bij de consument beoordelen wij als tijdelijk. We gaan ervan uit dat de economische groei dit jaar rond het niveau van 2017 uitkomt.

Japanse economie finisht sterk

Met een 1,6% groei op jaarbasis zet de Japanse economie een fraaie prestatie neer over het vierde kwartaal, waar uitgegaan werd van slechts 0,9%-groei. Het waren vooral de hogere investeringen en voorraadopbouw die positief verrasten. Voor het lopende kwartaal hangt de vlag er tijdelijk iets rustiger bij qua groei, iets wat we opmaken uit recente inkoopmanagersindices en detailhandelsverkopen. Maar net als in Europa groeit Japan nog steeds in een fraai tempo.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel