Groei eurozone-economie zakt licht terug

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Groei eurozone-economie zakt licht terug

Groei eurozone-economie zakt licht terug

28 maart 2018
De groei in de eurozone zakt licht terug, die conclusie trekken we na de publicatie van de ESI-index (de economische sentimentsindicator van de EU) en de kredietgroei in deze regio over de maand februari. Beide gingen op hun retour. Maar geen paniek, de economische groei blijft op een voldoende hoog niveau. In de VS ging het Amerikaanse consumentenvertrouwen (Conference Board) in maart licht lager.

De groei in de eurozone zakt licht terug, die conclusie trekken we na de publicatie van de ESI-index (de economische sentimentsindicator van de EU) en de kredietgroei in deze regio over de maand februari. Beide gingen op hun retour. Maar geen paniek, de economische groei blijft op een voldoende hoog niveau. In de VS ging het Amerikaanse consumentenvertrouwen (Conference Board) in maart licht lager.

Daling ESI-index groter dan voorzien

Deze economische sentimentsindicator voor de eurozone kreeg in maart flink op de broek. De 112,6 indexnotering betekende de laagste stand sinds september en voldeed niet aan de marktverwachting van 113,4. Het ging vooral mis aan de bedrijvenkant waar de industriële productie terugviel en ook de activiteit in de dienstensector. Het vertrouwen bij de consument bleef nagenoeg ongewijzigd. Op zich zaten er geen rare uitslagen in de statistieken van het onderzoek. Het gaat iets minder over de brede linie en de periferielanden lijken daar meer last van te hebben. Op het inflatievlak voorzien consumenten een verdere daling van de prijzen, wat duidt op een kerninflatiecijfer van onder de 1,5%. Wederom een signaal dat de ECB niet al te snel de geldkraan dichtdraait.

Kredietgroei eurozone neemt af

De geschoonde kredietgroei aan de private sector daalde in februari terug tot 3,0% op jaarbasis, in januari werd nog een stand van 3,3% opgetekend. Bedrijven namen minder krediet op, huishoudens bleven op dezelfde voet doorlenen. Ook in de kredietverlening zien we een toenemend verschil met de periferielanden. In Duitsland en Frankrijk zijn er kredietgroeicijfers van boven de 5% op jaarbasis, in Spanje en Italië is die groei negatief. Ja, ook de monetaire cijfers bevestigen een lichte groeiafname in de eurozone-economie. Maar die blijft voldoende hoog om de aandelenmarkten te voeden. Mogelijk dat er meer druk komt op de meer cyclische segmenten van de economie en aandelenmarkt.

Consumentenvertrouwen VS blijft sterk

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door onderzoeksbureau Conference Board ging licht op zijn retour in maart. Zowel de huidige condities als de toekomstverwachtingen beoordeelden de respondenten minder goed. Dat wekte overigens geen verbazing na de recordstand van februari en het onrustigere geopolitieke plaatje. Onderliggend blijft de burger goed geluimd. De arbeidsmarkt- en inkomensperspectieven zitten nog in de stijgende lijn wat voor ons de belangrijkste componenten zijn. Wel blijft er een grote discrepantie tussen de stijgende koopkracht - mede vergroot door de fiscale voordelen - en de daadwerkelijke bestedingsgroei. Wij verwachten dat de bestedingsgroei een inhaalslag maakt, maar dan moeten de randvoorwaarden van meer (geo)politieke rust en een stabielere rente intact blijven.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel