Goud en het zwarte goud trekken de aandacht

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Goud en het zwarte goud trekken de aandacht

Goud en het zwarte goud trekken de aandacht

27 maart 2018
Op het handelsvlak zijn de plooien weer even glad gestreken, de kemphanen VS en China gaan aan tafel om het handelsgeschil te bespreken. Hopelijk komt er snel witte rook in dit dossier. Naast de handelsperikelen zijn er ook de nodige politieke zorgen, vooral de situatie in het Midden-Oosten escaleert op een aantal vlakken. Met als gevolg een hogere olieprijs. Verder gaf broker Goldman Sachs voor het eerst sinds vijf jaar een koopadvies af voor goud.

Op het handelsvlak zijn de plooien weer even glad gestreken, de kemphanen VS en China gaan aan tafel om het handelsgeschil te bespreken. Hopelijk komt er snel witte rook in dit dossier.

Naast de handelsperikelen zijn er ook de nodige politieke zorgen, vooral de situatie in het Midden-Oosten escaleert op een aantal vlakken. Met als gevolg een hogere olieprijs. Verder gaf broker Goldman Sachs voor het eerst sinds vijf jaar een koopadvies af voor goud. 

Olieprijs hoger door politieke hommeles

De prijs voor een vat WTI-olie nestelde zich deze ochtend boven de $ 65,- per vat. Door het afvuren van raketten op Saoedi-Arabië door de Iran gesteunde Houthi-rebellen nemen de spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië toe. Ook de aanstelling van John Bolton als nationaal veiligheidsadviseur door Trump, een notoire hardliner in het Iran-dossier, geeft extra druk op de olieketel. Mogelijk dat Iran weer geraakt wordt door een olieboycot.

De financiële markten prijzen momenteel veel politieke zorgen in de olieprijs. De OPEC-landen vinden het best, die zien dat de ingestelde productiebeperkingen uiteindelijk leiden tot een hogere olieprijs. De grote olielanden in de OPEC bekrachtigden de afgelopen dagen deze productiestrategie door te willen zetten tot in 2019. Saoedi-Arabië zou graag een structurele WTI-olieprijs zien van rond de $ 75,- per vat, waarbij de begroting van het land meer in balans komt.

De politieke spanningen geven de olieprijs een extra opwaarts duwtje, de vraag is hoe houdbaar die beweging is. Wel zien we meer redenen voor een structureel hogere olieprijs, dat wil zeggen rond of boven de $ 60,- per vat. Dat maakt beleggen in de grotere olieconcerns interessanter, omdat deze partijen hun kostprijs aanzienlijk terug hebben gebracht. 

Beleggingscasus goud weer afgestoft

Bij Goldman Sachs in ieder geval. Voor het eerst in vijf jaar zijn de analisten bij de investeringsbank enthousiast over goud. Wat zijn volgens Goldman de drijvers achter de goudprijs? Een hogere inflatie en de traditionele vluchthavenstatus bij onrust op de financiële markten. Ook hebben de analisten ontdekt dat bij de zes laatste cyclussen van renteverhogingen het goud in vier gevallen een  outperformance liet zien, wat opmerkelijk is. Vanuit beleggingsoogpunt geredeneerd kent goud geen directe opbrengsten en bij een oplopende rente wordt het goud minder aantrekkelijk. Blijkbaar zijn er andere factoren in het spel die dan de goudprijs voeden.  

Niet alleen Goldman maar ook UBS is wat positiever over het edelmetaal. De geleidelijke rentestijgingen in de VS is goed voor de goudcasus. Daarnaast zijn de Zwitsers van mening dat goud een goed tegenwicht biedt aan dollarzwakte en beweeglijkheid van aandelenmarkten. Verder zien we beleggers goud steeds meer omarmen. Het belegde vermogen in de beursgenoteerde goudtrackers steeg afgelopen week tot het hoogste niveau sinds 2013. Wij concluderen dat de beleggingscasus voor goud meer aandacht krijgt van beleggers wat positief is. Wij hebben binnen het beleggingsbeleid van Van Lanschot momenteel geen goud opgenomen. Voor degenen die in het edelmetaal willen beleggen hebben wij een tracker beschikbaar die de goudprijs fysiek volgt.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel