Fed-leden schroeven renteprojectie hoger

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Fed-leden schroeven renteprojectie hoger

Fed-leden schroeven renteprojectie hoger

22 maart 2018
Het beleidsrentebesluit van de Fed, een verhoging van 0,25%, was niet de blikvanger. Wel de opgeschroefde renteprojecties van de Fed-leden tot aan het eind van 2019. Fed-baas Powell kwam tijdens de persconferentie gereserveerd over en hield het ongewoon kort. Verder dreigt Trump olie op het handelsvuur te gooien, aldus een official van het Witte Huis door importheffingen op Chinese producten in te voeren.

Het beleidsrentebesluit van de Fed, een verhoging van 0,25%, was niet de blikvanger. Wel de opgeschroefde renteprojecties van de Fed-leden tot aan het eind van 2019. Fed-baas Powell kwam tijdens de persconferentie gereserveerd over en hield het ongewoon kort. Verder dreigt Trump olie op het handelsvuur te gooien, aldus een official van het Witte Huis door importheffingen op Chinese producten in te voeren.

Unaniem rentebesluit Fed

Het was een unaniem besluit binnen de Fed om de beleidsrente met 0,25% op te hogen tot een range van 1,5% tot 1,75%. Dat was ook geen verrassing voor de financiële markten. Minder uitgesproken zijn de Fed-leden over het totaal aan opwaartse rentestapjes voor 2018, de ene helft stelt vier stuks, de overige leden vinden drie of minder stappen al voldoende. Voor eind 2019 trokken de Fed-leden hun gemiddelde beleidsrenteprojectie hoger van 2,7% tot 3,0%. Dat wijst op een extra rentestap en ook voor 2020 kroop de Fed hoger in de boom met een stand van gemiddeld 3,4%. Al met al een signaal van verdere monetaire verkapping.

Vanwaar al deze monetaire 'havikentaal'?

De Fed verhoogde de groeiraming voor 2018 van 2,5% naar 2,7% en ook voor 2019 vond een lichte ophoging plaats tot 2,4%. Opmerkelijk genoeg lopen de inflatieverwachtingen nauwelijks op bij de Fed, zowel dit als komend jaar bedraagt de inflatie 2,1%. Niet het niveau om ons direct zorgen over te maken. Verder gaf Fed-baas Powell nadrukkelijk aan dat vele taxaties omringd zijn door grote onzekerheden, waarbij hij indirect wees naar de handelsonrust. Een escalatie van een handelsoorlog zorgt mogelijk voor 0,3% aan extra inflatie.

Samengevat; de toon van de Fed is licht hawkish van aard door de verwijzing naar mogelijk iets meer rentestapjes. Geruststellend is dat de inflatie zeer tam blijft en dat houdt de Fed in toom.

Handelsoorlog nabij?

Als Trump vandaag wetgeving ondertekent om $ 50 miljard aan Chinese goederen te belasten met importheffingen, dan is het hommeles op het handelsvlak. De Chinezen zien dat als een oorlogsverklaring en zullen tegenmaatregelen nemen die auto’s, vliegtuigen, computerchips en sojabonen zullen raken in de VS. Vooral de Amerikaanse boeren kunnen hard geraakt worden. Zij verkopen jaarlijks voor meer $ 20 miljard aan agrarische producten in China. Het wordt spannend, maar laten we hopen dat het gezonde verstand zegeviert in dit dossier.      

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel