Deining in de olieprijs

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Deining in de olieprijs

Deining in de olieprijs

29 maart 2018
Wisselende berichtgeving bracht deining in de olieprijs, die per saldo rond de $ 65,- bleef schommelen. Het ziet ernaar uit dat we structureel moeten rekenen op een olieprijs van tussen de $ 60,- en $ 65,- per vat de komende tijd. En daarmee is iedereen economisch gezien tevreden. De Britse burger komt beter in zijn vel, geholpen door een lagere inflatie en stijgende lonen.

Wisselende berichtgeving bracht deining in de olieprijs, die per saldo rond de $ 65,- bleef schommelen. Het ziet ernaar uit dat we structureel moeten rekenen op een olieprijs van tussen de $ 60,- en $ 65,- per vat de komende tijd. En daarmee is iedereen economisch gezien tevreden. De Britse burger komt beter in zijn vel, geholpen door een lagere inflatie en stijgende lonen.

Sentiment bij Britse consument verbetert

Lange tijd holde de hoge inflatie in het VK -  3% op jaarbasis- de koopkracht van burgers uit, iets wat funest is voor het consumentenvertrouwen. Aan die situatie komt een eind. De inflatie komt versneld naar beneden richting de 2% op jaarbasis en de gemaakte loonafspraken pakken voor de burger hoger uit dan verwacht. Dit alles levert een voorzichtig koopkrachtherstel op. De sterke arbeidsmarkt en de lage rentestand werken eveneens mee. Eindelijk iets van licht aan het eind van de tunnel bij de consument, ook voor bedrijven die zich focussen op consumentenbestedingen.

Toch kan de vlag niet helemaal uit in het VK. Het sentiment onder bedrijven ging in maart op zijn retour in navolging van de eurozone, aldus een rapport van Lloyds Bank. Het overkoepelende orgaan voor de Britse industrie ziet de groei in de private sector in het eerste kwartaal vertragen.

Samengevat blijft de economische situatie voor het VK precair. De centrale bank, die in mei mogelijk een beleidsrenteverhoging aankondigt, moet balanceren op een dun koord. Te veel en te snel de rente verhogen smoort de groei, maar het uit de hand laten lopen van inflatie is absoluut niet wenselijk. Dus ja, heel geleidelijk bijsturen dus.

Vat WTI-olie schommelt rond de $ 65,-

Berichten uit de VS en van de OPEC veroorzaakten deining in de olieprijs. Allereerst voert de VS de dagproductie nog steeds op, nu worden er dagelijks 10,43 miljoen vaten naar boven gehaald. De olievoorraden in de VS stegen afgelopen week door met 1,6 miljoen vaten tot 430 miljoen stuks. En dat nieuws drukte de prijzen.

Daartegenover stelde OPEC een mogelijk verlenging van de productiebeperkingen tot medio 2019. In juni gaat de OPEC om de tafel om hierover afspraken te maken en zoals de kaarten nu liggen, zijn de landen tevreden met die beperkingen. Sinds de eerste afspraken eind 2016 is de prijs van een vat olie bijna verdubbeld en die hogere opbrengst gooit de OPEC niet graag te grabbel. Mede omdat olieproducenten buiten de OPEC de winprijs van een vat olie fors hebben kunnen verlagen, is een nieuwe prijzenoorlog - lees het veroveren van marktaandeel - een gevaarlijk en mogelijk kostbaar spel. Even passen dus, denkt OPEC. Al met al zijn de meeste marktpartijen tevreden bij de huidige prijs.          

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel