Banencreatie VS verpulvert verwachtingen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Banencreatie VS verpulvert verwachtingen

Banencreatie VS verpulvert verwachtingen

12 maart 2018
Met 313 duizend extra banen erbij in februari ontwikkelt de arbeidsmarkt in de VS zich veel sterker dan verwacht (200 duizend). Frappant is de aanhoudend gematigde loonontwikkeling. Gelukkig maar, want een te snelle stijging bezorgt financiële markten de bibbers. In Europa daalde de industriële productie in januari en in China blijft president Xi Jinping aan de macht, hij is mogelijk voor het leven gekozen.

Met 313 duizend extra banen erbij in februari ontwikkelt de arbeidsmarkt in de VS zich veel sterker dan verwacht (200 duizend). Frappant is de aanhoudend gematigde loonontwikkeling. Gelukkig maar, want een te snelle stijging bezorgt financiële markten de bibbers. In Europa daalde de industriële productie in januari en in China blijft president Xi Jinping aan de macht, hij is mogelijk voor het leven gekozen.

Amerikaanse arbeidsmarkt is booming

Geschat was een toename van 200.000 banen in de VS over afgelopen maand, de gerealiseerde 313.000 (excl. landbouw) was verbazingwekkend goed. Daarbij werden ook nog eens de cijfers van de vorige twee maanden behoorlijk opwaarts bijgesteld met in totaal 54.000 banen. De groei in de arbeidsmarkt doet zich voor in alle geledingen. Een puike prestatie dus.

Dan de 'gevreesde' loongroei die de koersval van begin februari in gang zette. Dat cijfer was met 0,1% toename op maandbasis mager te noemen (0,2% verwachting). Op jaarbasis viel de loonstijging in februari terug van 2,9% naar 2,6% en dat stemt aandelenbeleggers tevreden. Een stijging boven de 3% brengt mogelijk extra inflatie en lokt meer en snellere beleidsrenteverhogingen van de Fed.

Waar komen al die extra arbeidskrachten vandaan?

Het werkloosheidspercentage bleef namelijk onveranderd op 4,1%. Steeds meer mensen treden toe tot de Amerikaanse arbeidsmarkt, de participatiegraad van de potentiële Amerikaanse beroepsbevolking liep op van 62,7% naar 63,0%. Eindelijk treedt er ook op dit vlak verbetering op. Voor de kredietcrisis lag dit getal nog op 66,0%.

Het arbeidsmarktrapport bevestigt de goede gang van zaken in de economie. En dat geeft de Fed voeding om het ingeslagen rentepad (mogelijk drie tot vier verhogingen) door te zetten. Dat is ook acceptabel en logisch, de hogere economische groei kan de hogere rentelasten bij bedrijven en burgers compenseren. De beperkte loongroei laat daarbij de inflatie niet uit de klauwen lopen. Voor ieder wat wils in dit arbeidsmarktrapport.

Europese industriële productie zwakjes in januari

Maar daarvoor was een plausibele verklaring, het uitermate warme winterweer. In Spanje dook de energieproductie zelfs 7,5% in de min. Kijken we naar Duitsland en we halen de volatiele bouw- en energiesectoren uit de het industriële productiecijfer dan buigt de 0,1%-krimp op maandbasis om naar een 0,6% groei. De industrie in de eurozone lijkt voorzichtiger te zijn begonnen aan 2018 maar daarover maken we ons geen zorgen.

Chinese president mogelijk voor het leven gekozen

De ambtstermijn van president Xi Jinping is gewijzigd van een vaste periode (maximaal tien jaar) naar een termijn voor onbepaalde tijd. Dat is nu uiteindelijk formeel bekrachtigd. Xi Jinping heeft hiermee zijn positie versterkt en zal zijn stempel meer drukken op zijn paradepaardjes. Minder corruptie, meer grip op de samenleving en bijvoorbeeld ook minder speculatie in de huizenmarkt. Huizen zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren, stelde de president meermaals. Ook zijn ambities op milieuverbetering en (schuld)herstructurering van de economie zullen meer vorm krijgen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel