Amerikaanse inflatie keurig in lijn

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse inflatie keurig in lijn

Amerikaanse inflatie keurig in lijn

14 maart 2018
De Amerikaanse inflatiecijfers over februari waren geruststellend. En ook richting de toekomst is er niet direct een grote versnelling te verwachten. Trump ontslaat topmedewerkers aan de lopende band en brengt onrust. De Chinese economie hield zich goed staande in de eerste twee maanden van 2018. De industriële output kwam ruimschoots boven de verwachtingen uit.

De Amerikaanse inflatiecijfers over februari waren geruststellend. En ook richting de toekomst is er niet direct een  grote versnelling te verwachten. Trump ontslaat topmedewerkers aan de lopende band en brengt onrust. De Chinese economie hield zich goed staande in de eerste twee maanden van 2018. De industriële output kwam ruimschoots boven de verwachtingen uit.

Amerikaanse inflatie keurig in lijn

De consumentenprijzen (geschoond voor energie en voedsel) stegen met 0,2% op maandbasis in februari. Dat was precies in de prik. Op jaarbasis steeg deze graadmeter met 1,8% en daarmee blijft het cijfer onder de 2%-meetlat van de Fed. De aanstichters van de aandelenkoersval van begin februari, grotere inflatie- en loonstijgingen, zijn voorlopig weer getemd.

Wat zijn de inflatieverwachtingen voor de nabije toekomst? Er zijn diverse aanwijzingen dat de inflatie gematigd blijft. Hogere kledingprijzen -door het koude weer- normaliseren, de prijzen voor nieuwe en tweedehandsauto's zijn op hun retour evenals de tarieven bij ziekenhuizen. Ondanks deze gematigde inflatieverwachtingen denken wij dat de Fed onverdroten doorgaat met het verhogen van de beleidsrente waarbij de kans op vier rentestapjes het meest waarschijnlijk is. Maar op dit scenario zijn de financiële markten inmiddels al ingesteld. 

 

Instabiliteit van het Witte Huis baart zorgen

Trump ontslaat zijn topmedewerkers onverwachts aan de lopende band. Het is de vraag wat voor personages er terugkeren op deze posities. De benoeming van een CIA-directeur op een belangrijke buitenlandse post die China als een bedreiging ziet, boezemt weinig vertrouwen in. De vrees ontstaat dat de regering een meer protectionistische koers gaat varen en daar gruwt Wall Street van. Trump moet het vertrouwen met de financiële markten herstellen want hij heeft zijn ziel daaraan verkocht. Hij gaat erg prat op stijgende beurskoersen en economische groei. 

 

Chinese economie blijft op stoom maar…

De Chinese industriële productie groeide met 7,2% vergeleken met een jaar eerder. Dan hebben we het over het tijdvak januari - februari. Dat is aanzienlijk meer dan de voorziene 6,1%. Voor de komende tijd zit er om diverse redenen wel een beperkte groei-afname in het vat. De grote exportklappers van de afgelopen maanden gaan zich niet meer herhalen. Ook de pogingen om de vastgoedsector te remmen krijgen meer effect. De verkoop van Chinese bouwgrond bijvoorbeeld groeit momenteel niet meer, in 2017 bedroeg die groei nog bijna 50%.

De Chinese private investeringen stegen eveneens een stuk harder dan voorzien mede gedreven door de uitbundige kredietgroei in dit tijdvak. Zoals we weten gaan de Chinezen de komende tijd de kredietkraan iets meer dichtdraaien om de enorme schuldenberg terug te dringen.

En dan de consument, die bleef opnieuw wat achter in het bestedingsgeweld. In totaal besteedden de Chinezen voor $ 965 miljard in de eerste twee maanden. Vooral onlineverkopen stijgen in een ijltempo, 37,3% meer dan een jaar geleden en maken nu al 20% uit van de totale verkopen. Inmiddels nemen de consumenten al 59% van de economische groei voor hun rekening. De Chinezen hebben aangegeven dat de economie dit jaar met 6,5% zal groeien en dat betekent een iets lager groeitempo.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel