Amerikaanse consument wederom terughoudend

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse consument wederom terughoudend

Amerikaanse consument wederom terughoudend

15 maart 2018
Ondanks de sterke groei van het beschikbare inkomen van Amerikaanse consumenten krompen de detailhandelsverkopen in februari onverwachts. Het is overigens al de derde maand op rij dat de verkopen licht afnemen. Daarnaast houdt Trump de handelsgemoederen bezig. Het laatste dreigement gaat richting China. In de eurozone komen er meer spanningen op de arbeidsmarkt, maar dat gaat slechts voor beperkte loonstijgingen zorgen. Looninflatie is nog ver weg aldus economen.

Ondanks de sterke groei van het beschikbare inkomen van Amerikaanse consumenten krompen de detailhandelsverkopen in februari onverwachts. Het is overigens al de derde maand op rij dat de verkopen licht afnemen. Daarnaast houdt Trump de handelsgemoederen bezig. Het laatste dreigement gaat richting China. In de eurozone komen er meer spanningen op de arbeidsmarkt, maar dat gaat slechts voor beperkte loonstijgingen zorgen. Looninflatie is nog ver weg aldus economen.

Amerikaanse consument wederom terughoudend

Het is moeilijk te rijmen. Amerikaanse burgers krijgen meer koopkracht dankzij de belastingverlagingen, blaken van het vertrouwen en hebben te maken met zeer goede arbeidsmarktomstandigheden. Toch daalden de detailhandelsverkopen met 0,1% op maandbasis in februari, waar gerekend was op een toename van 0,3%. Waar ging het dan mis?

De autoverkopen zakten met 0,9% in op maandbasis. En dat was voor de tweede maand op rij. We zien ook dat de prijzen in deze tak behoorlijk onder druk staan en dat is een slecht signaal voor deze bedrijfstak. Kijken we naar de cijfers zonder de volatiele componenten als auto's, brandstof en bouwmaterialen, dan houden we hetzelfde matige beeld voor februari. De burger maakt even een pas op de plaats. Onrust op financiële markten, een hogere rente en het handelstumult in de wereld trekken een wissel op de uitgaven.

Vooralsnog blijven wij positief op de Amerikaanse consumptieve groei, die zal wel herstellen gezien de sterke arbeidsmarkt (meer banen en hogere lonen). Die laatste factor is van cruciaal belang, want een ommekeer in die arbeidsmarkt is direct de opmaat voor minder economische groei in de VS.

Handelsperikelen blijven opspelen

Het Witte Huis liet weer van zich horen. Het handelstekort met China moet met $ 100 miljard op jaarbasis worden verlaagd. Momenteel bedraagt dat tekort $ 276 miljard op basis. Mogelijk komen er importtarieven op Chinese goederen die een waarde hebben van $ 60 miljard waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de technologie- en communicatiesectoren. Het conflict met China wordt steeds verder op de spits gedreven en dat is zorgwekkend. China heeft sterke troefkaarten bij een handelsoorlog. Veel exportproducten maakt de VS zelf niet en/of worden wel gemaakt tegen een veel hogere kostprijs. Anderzijds halen diverse bedrijven grote omzetten in China. Denk daarbij aan Apple. De Chinese overheid heeft al meerdere malen aangegeven Apple als doelwit te zien. Van een verdere escalatie zal niemand rijker worden. En dat kan mogelijk ook een verkooptrigger geven voor Wall Street. We blijven hopen dat het gezonde verstand zegeviert.      

Geeft krapte arbeidsmarkt eurozone loonproblemen?

Vooralsnog niet. In sommige delen van de eurozone - vooral in Duitsland en Nederland- neemt de krapte op de arbeidsmarkt grotere vormen aan. Maar ook in landen waar relatief een hoge werkloosheid is, nemen de spanningen toe. Probleem is niet dat er geen mensen zijn, in Duitsland lopen er nog 1,5 miljoen mensen zonder baan rond.

Vaak is er een mismatch in vaardigheden, maar ook simpelweg omdat de arbeidsvoorwaarden onvoldoende zijn. In dat zal niet snel veranderen, gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt. De gespannen arbeidsmarkt blijft voortduren, maar anderzijds wordt ook weer niet een grote loongroei voorzien in de sectoren die te maken hebben met krapte. De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt en tanende invloed van vakbonden spelen daarbij een grote rol. Langzaamaan groeien de lonen in de eurozone door van 2,0% nu op jaarbasis naar 2,5% eind 2019. Dus op het vlak van looninflatie hoeft de ECB zich nog niet op te winden.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel