Sterke koersval cryptomunten

Sterke koersval cryptomunten

02 februari 2018
De Amerikaanse industrieel inkoopmanagersindex (ISM) zakte in januari licht in tot 59,1 indexpunten en dat cijfer was iets milder dan voorzien. De centrale bankiers in Japan lieten de tanden zien door ongelimiteerd obligaties op te kopen teneinde de stijgende rente in te tomen. Een duidelijk signaal richting de financiële markten. En in het land van de cryptomunten waait een ongure wind.

De Amerikaanse industrieel inkoopmanagersindex (ISM) zakte in januari licht in tot 59,1 indexpunten en dat cijfer was iets milder dan voorzien. De centrale bankiers in Japan lieten de tanden zien door ongelimiteerd obligaties op te kopen teneinde de stijgende rente in te tomen. Een duidelijk signaal richting de financiële markten. En in het land van de cryptomunten waait een ongure wind.

Amerikaanse industrie start 2018 sterk

Het industriële ISM-cijfer over januari liet een beter beeld zien dan verwacht en correspondeert met een economische groei van 4% op jaarbasis. Wij voorzien dat het positieve klimaat voor de industrie de komende tijd aanhoudt vanwege de lagere dollar en de effecten van de belastingverlaging. De component nieuwe exportorders in het ISM-cijfer tikte zelfs een zesjarige recordstand aan. De dollar noteert circa 10% lager dan begin 2017 en dat geeft flinke rugwind. Een andere steeds duidelijkere trend zien we terug in de industriële inputprijzen, die geleidelijk aan oplopen. Het bevestigt het beeld dat inflatie langzamerhand aanwakkert. En nu de economie fiscale impulsen krijgt, kan die trend gaan versnellen. We zien die zorg terug in de oplopende tienjaarsrente in de VS tot bijna 2,8%.      

Japanse geldkraan verder open

De Japanse centrale bank kwam agressief de markt in door ongelimiteerd obligaties op te kopen. Doel is om de stijgende tienjaarsrente een halt toe te roepen. De centrale bank stuurt actief om dit tarief op 0,1% te houden. Het is een duidelijk signaal dat van monetaire verkrapping in Japan absoluut nog geen sprake is. En dat een duurdere yen ook niet gewenst is. De centrale bankiers zullen er alles aan doen om het broze herstel van de Japanse economie te bewaken. Dat wordt nu                  ingeprent.

Bloedbad in cryptoland 

Een bijzonder wilde achtbaanrit in de cryptomuntenland. Koersverliezen van 20% tot 30% in de grote munten als Ripple en Ethereum over de afgelopen 24 uur. En dat was niet de eerste dag van daling. De hype komt op brute wijze tot stilstand mede door dreiging van toenemende wetgeving, zelfs verboden op handel en allerlei veronderstelde koersmanipulaties in de media. Die negatieve publiciteit doet beleggers uitstappen. Veel koersen gaan bij een lage omzet stevig naar beneden, simpelweg door het ontbreken van kopers. En misschien worden die dalende koersen wel een handje geholpen. De markt is immers ongereguleerd en onvolwassen. Hoe nu verder? Mogelijk dat duidelijke kaders en regelgeving de relatieve ‘rust’ in cryptoland kan herstellen. Maar dat proces zal nog even op zich  laten wachten. Tot die tijd zijn beleggers overgeleverd aan de grillen van de markt, zowel in positieve als in negatieve zin. Een sterke maag is daarbij noodzakelijk.  

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel