Staalhard handelstarievenspel

Staalhard handelstarievenspel

27 februari 2018
De VS gaat mogelijk een 25% importheffing op staal- en aluminiumproducten invoeren, iets wat tegenreacties vanuit China en Europa zal opleveren. President Trump ondersteunt deze stap van zijn adviseurs. De verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS heeft te lijden van de hogere kapitaalmarktrente en nieuwe belastingregelgeving. Dat geeft een signaal af.

De VS gaat mogelijk een 25% importheffing op staal- en aluminiumproducten invoeren, iets wat tegenreacties vanuit China en Europa zal opleveren. President Trump ondersteunt deze stap van zijn adviseurs. De verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS heeft te lijden van de hogere kapitaalmarktrente en nieuwe belastingregelgeving. Dat geeft een signaal af.

Handelsbetrekkingen VS op scherp?

De invoering van Amerikaanse importtarieven op staal- en aluminium gaan repercussies hebben. Europa heeft aangegeven dat het argument voor de heffingen, vanwege de veiligheid voor de VS,  flauwekul is. Verder zegt Europa het niet fair te vinden om te moeten bloeden voor andere landen die staal dumpen in de VS. Europa heeft aangegeven te zullen antwoorden met tariefsverhogingen op onder andere Harley Davidson-motoren, agrarische producten en sterke drank. De Chinezen hebben eveneens gemeld met een ‘gepast’ antwoord te komen. Hogere Chinese invoertarieven voor sojabonen bijvoorbeeld raken net die kiezers in de VS die Trump juist aan de macht hielpen.

Er wordt niet direct een volledige handelsoorlog voorzien, daarvoor zijn de belangen te veel met elkaar verweven. Denk daarbij aan allerlei technologieën die China produceert ten behoeve van Amerikaanse bedrijven. Maar politieke speldenprikken zijn zeer denkbaar, en dan is Trump zeker in het nadeel. Waarschijnlijk zal de handelssoep toch iets minder heet worden gegeten, maar nadelen voor diverse bedrijfstakken kunnen zeker optreden. 

Verkoop nieuwbouw VS fors lager

Het aantal verkochte eengezinswoningen daalde met 7,8% maand-op-maand tot 593.000 stuks in januari. Aanzienlijk lager dan de voorziene stijging van 3,8% tot 650.000 stuks. De gemiddelde verkoopprijs van de nieuwbouwwoningen lag met 382.700 fors hoger dan de vraagprijs in januari 2017 ($ 357.700). De hogere rente eiste direct zijn tol in combinatie met de duurdere woningen. De verminderde aftrekbaarheid van de rentelasten voor de duurdere woningen zette extra druk in het hogere segment. De voorraad aan nieuwbouwwoningen loopt op in de VS, terwijl de vraag naar bestaande, gemiddeld genomen goedkopere woningen onverminderd hoog blijft. Het signaal uit de Amerikaanse woningmarkt is duidelijk. De consument is en blijft gevoelig voor renteschommelingen en die les zullen de Fed-beleidsmakers zeker goed in de oren knopen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel