Rentevrees houdt Wall Street in de greep

Rentevrees houdt Wall Street in de greep

09 februari 2018
Wereldwijde aandelenmarkten blijven in de greep van een mogelijk sneller oplopende rente in onder andere de VS. Die vrees werd aangewakkerd door positieve macro-economische berichten die wijzen in de richting van economische oververhitting. De centrale bank van Engeland, de BoE, verhoogde de economische groeiraming en in de VS zagen we de eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkering weer lager binnenkomen. In de VS doet de overheid de deuren weer deels op slot en dat geeft onzekerheid. Overigens wordt er niet verwacht dat die sluiting lang duurt. Vanuit China kregen we inflatiecijfers.

Wereldwijde aandelenmarkten blijven in de greep van een mogelijk sneller oplopende rente in onder andere de VS. Die vrees werd aangewakkerd door positieve macro-economische berichten die wijzen in de richting van economische oververhitting. De centrale bank van Engeland, de BoE, verhoogde de economische groeiraming en in de VS zagen we de eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkering weer lager binnenkomen. In de VS doet de overheid de deuren weer deels op slot en dat geeft onzekerheid. Overigens wordt er niet verwacht dat die sluiting lang duurt. Vanuit China kregen we inflatiecijfers.

Rentevrees verlamt aandelenmarkten

Graag even wat meer ‘gematigde’ economische berichten. Klinkt paradoxaal, maar in de aandelenmarkten neemt de vrees voor economische oververhitting, lees snel oplopende inflatie, toe. Het door de aandelenmarkten gekoesterde Goudlokje-scenario van gematigde groei en inflatie komt in het gedrang. Mogelijk moet de Fed vaker dan driemaal de beleidsrente verhogen in 2018, zo luidt de angst.

Een tienjaarsrentestand in de VS van boven de 3% kan vervelend worden voor de economie, aldus economen. En daar schurkt de Amerikaanse rente met 2,82% dicht tegenaan. Op de vraag of die vrees terecht is, moeten komende inflatiecijfers en indicatoren antwoord geven. Het macrocijfer dat het lont in het kruitvat aanstak, het gemiddelde hogere uurloon in de VS in januari, was fors vertekend door weersomstandigheden. Ja, inflatie neemt toe in de VS maar er zijn geen signalen dat die inflatie uit de bocht vliegt. De economische cyclus in de VS gaat onafgebroken opwaarts verder, maar oververhitting is een heel groot woord. Vanuit de bedrijvenkant zien we gemiddeld genomen sterke winstcijfers en vooruitzichten. Fundamenteel gezien zit er geen pijn.

Wij zien daarom de correctie vooral als technisch en gedreven door marktsentimenten. Dat laatste is wel moeilijker ‘te vangen’.  Het is wachten wanneer de economische ratio weer de boventoon voert en paniekverkopers klaar zijn. Wij benadrukken dat de ‘2018-correctie’ op andere gronden is gestoeld dan de kredietcrisis van tien jaar geleden.   

Arbeidsmarkt VS zet opwaartse trend voort

Slechts 221.000 Amerikanen meldden zich aan het loket om een eerste werkloosheidsuitkering aan te vragen afgelopen week. Dat is 11.000 stuks minder dan verwacht en het laagste aanvragenniveau sinds begin jaren ’70. Het werkloosheidspercentage in de VS van 4,1% zal naar verwachting spoedig onder de 4,0% verdwijnen volgens economen. Eind dit jaar kan zelfs de 3,5% in beeld komen, die voorspelling deden economen al in de herfst van 2017.   

Bank of England gooit olie op rentevuur

Ferme taal sprak de Engelse centralebankdirecteur Carney. Hij ziet de economische groei in het VK hoger uitkomen dan eerder was voorzien, voor zowel 2018 als 2019 wordt 1,8% groei verwacht. Vooral de buitenlandse handel trekt aan. Binnenlandse consumptie en investeringen blijven zwak. De combinatie van een hoge inflatie in het VK, nu rond de 3% op jaarbasis, de krappe arbeidsmarkt en voldoende economische groei geeft de BoE ruimte om de beleidsrente op te schroeven. Dat betekent mogelijk meer en snellere verhogingen. Logisch, alleen de timing van de boodschap is verre van ideaal. De Britse pond en de tienjaarsrente gingen na de aankondiging fors hoger.

Chinese inflatie daalt in januari

Zowel de consumenten- als de producenteninflatie gingen op hun retour in China. Met 1,5% op jaarbasis stijgen de consumentenprijzen zeer beperkt. De producentenprijzen groeiden met 4,3% ten opzichte van een jaar eerder en dat was eveneens iets onder verwachting. De consumenteninflatiedoelstelling in China ligt op 3%. Daar zitten we ver vanaf en er zijn geen signalen dat de consumentenprijzen snel en veel gaan stijgen op de korte termijn.   

 

 

 

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel