Renteverhoging(en) VS in aantocht

Renteverhoging(en) VS in aantocht

01 februari 2018
De afscheidsvergadering van Fed-voorzitter Yellen bracht weinig monetair spektakel. Wel bevatte de Fed-toelichting op de vergadering sterke hints op een komende beleidsrenteverhoging in maart en mogelijk meer. De Amerikaanse banenmarkt raast door op volle toeren en in de eurozone is de inflatie zeer gematigd en wist de werkgelegenheid verder aan te trekken in december.

De afscheidsvergadering van Fed-voorzitter Yellen bracht weinig monetair spektakel. Wel bevatte de Fed-toelichting op de vergadering sterke hints op een komende beleidsrenteverhoging in maart en mogelijk meer. De Amerikaanse banenmarkt raast door op volle toeren en in de eurozone is de inflatie zeer gematigd en wist de werkgelegenheid verder aan te trekken in december.

Fed-toelichting wijst op komende renteverhoging(en)

Uitlatingen in de Fed-toelichting over een 'oplopende inflatie in de afgelopen maanden' en de stelling dat de 'huidige macrocondities verdere geleidelijke rentestappen rechtvaardigen' is geen koeterwaals. Ja, er komen meer rentestappen, maar de vraag is in welk tempo. Vooralsnog gaan we (en de markt) uit van drie geleidelijke renteverhogingen dit jaar. Een versnelling daarvan of meer stappen zou een negatieve verrassing zijn voor financiële markten.

Terugkomend op de bovengenoemde macrocondities in de VS. De inflatie neemt toe, dat voelen we aan alle kanten. Mede gevoed door verwachte loonstijgingen en recent is daar ook de snel verzwakkende dollar bijgekomen. Die zorgt voor meer importinflatie. Een echte lift-off van consumenteninflatie (dik boven de 2%) kan de trekker overhalen bij de Fed om versneld renteverhogingen door te voeren. Zover is het echter nog niet, maar inflatie is de gamechanger.

En dan de komst van de nieuwe Fed-voorzitter Powell, daar valt voorlopig weinig nieuw beleid van te verwachten.

Banenrapport private sector VS sterk

Het ADP-banenrapport, een indicator voor de Amerikaanse werkgelegenheid, kwam in januari erg sterk door. In de private sector werden er 234.000 nieuwe banen gemeld, dit ondanks de barre weersomstandigheden in delen van de VS. Gerekend was op een aanwas van slechts 186.000 banen. Opvallende zaken waren dat de industrie behoorlijk meer banen creëerde en dat in de hogere segmenten van de  dienstverlening ook de nodige betrekkingen erbij werden geplust. Een teken dat ook de kwaliteit van de banencreatie toeneemt en dat voedt de koopkracht nog eens extra. Morgen komt het officiële banenrapport naar buiten en de verwachte banencreatie van 200.000 is zeer realistisch. De arbeidsmarkt draait op volle toeren.

Eurozone-inflatie zwakjes in januari

De consumenteninflatie zwakte in de eurozone af tot 1,3% op jaarbasis in januari (was 1,4%). De energieprijzen speelden daarbij een stevige rol. Corrigeren we de consumenteninflatie voor allerlei volatiele componenten dan zien we de zogenaamde kerninflatie ligt groeien tot een nog steeds schamele 1,0% op jaarbasis.

Wat moeten we de komende tijd van de inflatie verwachten? Een beperkte, maar zeer geleidelijke stijging. De arbeidsmarkt trekt wel verder aan, in december daalde het aantal werklozen met 134.000 personen. Het werkloosheidspercentage is met 8,7% echter nog steeds aan de royale kant en dat wijst op een grote arbeidsreserve. Oftewel beperkte loonstijgingen. Ook de duurdere euro remt de importkosten van veel in dollargenoteerde grondstoffen. De beperkte inflatie en vooral de duurdere euro noopt de ECB tot kalmte, tot diepe kalmte zelfs.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel