Milde toon Fed over inflatie

Milde toon Fed over inflatie

26 februari 2018
De Fed stuurde een rapport over de monetaire omstandigheden naar het Congres. Opvallend was de milde toon over de inflatieontwikkeling. Dit rapport gaat Fed-baas Powell morgen toelichten. In China blijven de Chinese huizenprijzen zich voldoende goed ontwikkelen en Saoedi-Arabië wil de olieproductie vooralsnog blijven indammen.

De Fed stuurde een rapport over de monetaire omstandigheden naar het Congres. Opvallend was de milde toon over de inflatieontwikkeling. Dit rapport gaat Fed-baas Powell morgen toelichten. In China blijven de Chinese huizenprijzen zich voldoende goed ontwikkelen en Saoedi-Arabië wil de olieproductie vooralsnog blijven indammen.           

Vuurdoop Powell voor het Congres

Morgen licht de nieuwbakken Fed-voorzitter Powell het monetaire Fed-rapport toe bij het Congres. Het rapport bevatte geen schokkende zaken. De Amerikaanse economie groeit gematigd verder bij een bijna volledige werkgelegenheid. De Fed heeft de economische groeiverwachting voor 2018 recent niet verder opgehoogd en voorziet een 2,5% expansie. In het belangrijke inflatiedossier houdt de Fed twee vingers aan de pols, maar ziet tot op heden geen echte versnelling. De loongroei blijft gematigd en consumentenprijzen blijven gedrukt door scherpe prijsconcurrentie van online-verkopen. Op de middellange termijn zal de inflatie wel blijvend boven de 2% gaan liggen, aldus de Fed. Hoewel diverse beleggingscategorieën stevig gewaardeerd zijn, heeft de Fed geen zorgen over de financiële markten. Over de recente koerscorrectie werd weinig gemeld. Samengevat; het rapport bevatte weinig aanwijzingen dat de Fed sneller de beleidsrente opwaarts gaat aanpassen. Dat was enigszins geruststellend voor de financiële markten. Het is ook niet te verwachten dat de toelichting van Powell morgen veel nieuwe inzichten zal opleveren.

Chinese huizenprijzen stijgen gewoon door

De gemiddelde prijs voor een Chinese nieuwbouwwoning pluste er op jaarbasis 5% bij in de zeventig grootste steden van China. In de allergrootste steden als Beijing en Shanghai dringt de overheid speculatie terug en dat zagen we ook terug in de prijsvorming. In de minder grote steden wordt juist het huizenbezit gestimuleerd. De Chinese overheid wil enerzijds de kredietverlening in de vastgoedsector in te dammen, en anderzijds moet de bouw voldoende hoog blijven om de economie te steunen. Dat laatste lijkt toch meer te prevaleren bij de beleidsmakers in Beijing. Dus de Chinese huizenprijzen blijven op een gecontroleerd voldoende hoog niveau.

Saoedi-Arabië damt olie-export in

Saoedi-Arabië roept OPEC-leden op door te gaan met de productiebeperkingen. Zelf verwacht het land minder dan 7 miljoen vaten per dag te gaan exporteren dit kwartaal. De productiebeperking is succesvol en heeft de olieprijs flink laten herstellen, concluderen de Saoedi's. Ergens volgend jaar is de verwachting dat de oliemarkt weer in balans is en dan moet er een raamwerk komen om prijsstabiliteit te garanderen. De Saoedi’s gaven eerder al aan te willen aansturen op een olieprijs van $ 70,00 tot $ 80,00 per vat in de toekomst. Vandaag wordt de olieprijs geholpen door onrust in Libië waardoor de export deels stil ligt. Momenteel noteert een vat WTI-olie bijna $ 64,00. 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel