Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit  week 7

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit  week 7

12 februari 2018
Het blijft een gespannen situatie op financiële markten, zo noteert de VIX-index -een indicatie voor de beweeglijkheid (nervositeit dus) op de Amerikaanse aandelenmarkt- rond het hoogste niveau sinds jaren.

Het blijft een gespannen situatie op financiële markten, zo noteert de VIX-index -een indicatie voor de beweeglijkheid (nervositeit dus) op de Amerikaanse aandelenmarkt- rond het hoogste niveau sinds jaren.

Anderzijds moeten we die spanning toch wat kaderen. Deze is vooral voelbaar op aandelenbeurzen, valuta- en obligatiebeleggers reageren minder. Zij kijken eerder naar fundamentele factoren, zoals groei en bedrijfswinsten. En zien dat die goed waren, zijn en blijven. Wat uiteindelijk ook aandelen steun moet gaan bieden.

Als het dan toch de vrees voor oplopende inflatie in de VS is die voor nervositeit zorgt, stip dan komende woensdag aan in uw agenda. Dan krijgen we de nieuwe cijfers over de voorbije maand januari.

Loondruk?

Het is evident dat de kans op inflatiedruk toeneemt naarmate de economische groei aanhoudt en de arbeidsmarkt krapper wordt. Anderhalve week terug stak een hoger verwacht looncijfer het vuur aan op financiële markten.

Toch valt het nog maar te bezien of er inderdaad een opwaartse loonspiraal voor de deur staat. Zo bevatten de recentste loongegevens de eenmalige bonussen die ondernemingen uitkeerden in het vooruitzicht van lagere belastingen door Trumps belastingplan. Bij de start van het nieuwe jaar werden in veel regio’s bovendien hogere minimumlonen van kracht. Die gingen van ‘zeer laag’ naar ‘laag’. Zodat het per saldo nog wat te vroeg is om te stellen dat door de lage werkloosheid zich een trend van alsmaar sneller klimmende uurlonen begint te ontwikkelen.

Hogere overheidsuitgaven

Natuurlijk kan inflatie ook uit een andere hoek dan lonen komen. Zo werkt Trumps belastingbeleid een hoger prijsniveau in de hand. Net zoals het begrotingsakkoord dat Democraten en Republikeinen vorige week afsloten. Een akkoord dat in forse uitgaven voorziet voor 2018: 0,7% van het BBP erbovenop.

Fed staat klaar

Hoe dan ook, op dit moment is er nog niet echt sprake van opwaartse prijsdruk. De ontwikkeling van de kerninflatie (de prijsontwikkeling zonder energie en voeding) is al maandenlang stabiel rond de 1,8% op jaarbasis. Halen we daar bovendien de kosten voor huisvesting uit, dan valt de stijging van het algemene Amerikaanse prijspeil terug tot 0,7%.

Tegelijkertijd staat er best al wat op de planning van de Fed om het prijsverloop in toom te houden: drie à vier renteverhogingen in 2018. Het gezapige inflatiepad zou dus al zeer fors van richting moeten veranderen, wil het aanleiding geven tot méér renteverhogingen dan dit voorziene aantal.

Slotsom is dat de Amerikaanse loon-, inflatie- en renteplaatjes voor beleggers wellicht dé bepalende factor zullen zijn in 2018. Maar net zo min als één zwaluw de zomer maakt, is een hoger dan verwacht looncijfer geenszins een bewijs dat de situatie uit de hand begint te lopen.

Eurozone

In de eurozone verwachten we deze week van een hele reeks landen (Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Finland) het groeicijfer over het vierde kwartaal van 2017. Dat zal over heel de lijn goed zijn.

Nu komt het erop aan het momentum vanuit 2017 vast te houden. Het hoge vertrouwen onder Europese ondernemers suggereert in ieder geval dat dat op dit moment lukt. Ook de industriële productie heeft tot nu niet al te veel last van de duurdere euro. Ook dat cijfer kijken we dus met vertrouwen tegemoet deze week.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel