Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 6

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 6

05 februari 2018
Aandelenbeurzen hebben een moeizame week achter de rug. Onder meer omdat de (lange) rente verder opliep. Natuurlijk blijft het absolute renteniveau nog steeds laag. Zeker in de eurozone. En in die zin geen onmiddellijke bedreiging voor bedrijfswinsten of het economische momentum. Maar traditioneel aarzelen aandelenkoersen als in de rente een versnelling optreedt.

Aandelenbeurzen hebben een moeizame week achter de rug. Onder meer omdat de (lange) rente verder opliep. Natuurlijk blijft het absolute renteniveau nog steeds laag. Zeker in de eurozone. En in die zin geen onmiddellijke bedreiging voor bedrijfswinsten of het economische momentum. Maar traditioneel aarzelen aandelenkoersen als in de rente een versnelling optreedt. 

Blijft het moeizame beursverloop aanhouden?

Afhankelijk van de tijdshorizon, kennen aandelen verschillende aandrijvers. Op de korte termijn van een paar weken zijn het vooral technische indicatoren die het koersverloop bepalen. Het sentiment onder beleggers, zeg maar. Op een periode van één à twee jaar is het economische plaatje doorslaggevend. Voor de langere termijn van vijf tot tien jaar, is vooral de waardering relevant.

Over het economische plaatje maken we ons op dit moment geen zorgen. De cijfers blijven goed binnenkomen. Misschien dat de tweede jaarhelft uitdagender wordt. Zo zal veel afhangen van het feit of het Amerikaanse belastingplan een aanhoudend positieve invloed heeft of niet. Blijft de Amerikaanse consument geld uitgeven? Gaat de banencreatie door? Nemen de bedrijfsinvesteringen inderdaad toe zoals gehoopt? Vragen die over een aantal maanden zullen spelen. Maar op dit moment nog niet in het hoofd van beleggers zitten.

Te midden van de florerende economische omgeving, krijgen we deze dagen ook degelijke bedrijfscijfers voorgeschoteld. Die ondersteunen de stevige waardering van beurzen. Maar met name in de VS ligt de gemiddelde koers-winstverhouding op basis van de ingeschatte winsten voor 2018 ver boven het langjarig gemiddelde.
Dit zou een probleem kunnen worden als op enig moment de lonen verder aandikken en/of de Federal Reserve een aantal bijkomende rentestappen zet. Marges van bedrijven dreigen dan onder druk te komen. Zodat er vraagtekens ontstaan rond de aandelenwaardering. Afgelopen vrijdag kregen we vanuit de VS een nieuw signaal dat de lonen inderdaad beginnen aan te trekken. De Fed suggereerde van haar kant een nieuwe renteverhoging in maart.  
Ook in Europa en Azië zijn aandelen niet bepaald goedkoop te noemen. Zonder dat de waardering in deze regio’s zich in een zone bevindt die we vanuit het verleden als een ondubbelzinnige ‘bubbel’ kunnen bestempelen.

Meer volatiliteit

Wat de korte termijn betreft, wierp het sentiment een paar zorgen op. Dat was namelijk erg optimistisch. Misschien wel een beetje té. Waarmee we gelijk de reden te pakken hebben waarom we recent wat winst namen op onze aandelenposities.

Zeker als de obligatierente verder oploopt, kunnen beurzen de komende tijd meer volatiliteit vertonen dan we de voorbije maanden gewend waren. Die ontwikkeling kan gevoed worden door een oplopende inflatie in de VS en/of nog sneller oplopende lonen. Dat zijn nu de onruststokers.   

Alles overschouwend lijkt het erop dat we voor een periode staan waarin het aanhouden van de ondersteunende economische omgeving meer dan ooit dé basisvoorwaarde is om de periode van toenemende volatiliteit door te komen.

Deze week gaan we op economisch vlak echter niet veel extra wijzer worden. De macro-agenda is mager gevuld.

Europa

De eurozone publiceert detailhandelscijfers over de maand december. Na een sterke maand november zullen die wellicht wat terugvallen. Toch maken we ons daar niet al te veel zorgen over. Met een alsmaar lagere werkloosheid en hoog consumentenvertrouwen oogt de nabije toekomst rooskleurig voor de Europese consument. En dus voor de detailhandel.

VS

In de VS profiteert de industrie van de zwakkere dollar. Maar het overgrote deel van de economie wordt uitgemaakt door de dienstensector. Ook de ISM-index (ondernemersvertrouwen) uit die sector zet al geruime tijd hoge toppen neer. We verwachten dat het nieuwste vertrouwenscijfer dat vanmiddag zal bevestigen.

China

In China kijken we uit naar de nieuwe handelscijfers. Vorige keer viel met name de import zwaar tegen. We hebben op dit moment geen aanwijzing dat dit zou wijzen op een forse afkoeling van de Chinese economie. Maar volgen de nieuw binnenkomende importdata toch graag op, dat kan erop wijzen dat de binnenlandse consumptie afneemt. En dat is juist de kurk waarop de Chinese economie steeds meer moet drijven.

 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel