Gaat goud weer blinken?

Gaat goud weer blinken?

20 februari 2018
Het is lang stil geweest bij de beleggingscategorie goud, maar nu de mondiale inflatie aantrekt en de turbulentie op aandelenmarkten groeit, komt daar weer verandering in. Verder zien we de Bitcoin een sterke comeback maken, zonder gelukkig al te veel media-aandacht.

Het is lang stil geweest bij de beleggingscategorie goud, maar nu de mondiale inflatie aantrekt en de turbulentie op aandelenmarkten groeit, komt daar weer verandering in. Verder zien we de Bitcoin een sterke comeback maken, zonder gelukkig al te veel media-aandacht.

Meer belangstelling voor vluchthaven goud

Voorzichtig zien we een terugkerende interesse bij beleggers voor goud. Vorige week meldde het bekende hedgefonds Bridgewater recentelijk goudposities te hebben uitgebreid. De grootste aanjagers voor deze goudinteresse zijn de sterker oplopende inflatie en toenemende onzekerheden. Lange tijd nodigde het extreem ruim monetaire beleid van centrale banken ook niet uit om in goud te beleggen. In die verruimende omgeving hebben beleggers een duidelijke voorkeur voor risicovollere bezittingen zoals aandelen.

Er waait een andere wind

Inflatie loopt sneller op en de Fed moet vaker en sneller de rente verhogen. De behoefte aan  inflatieproof beleggingen groeit daarmee. Verder zorgt het fiscale beleid van Trump voor grotere handels- en begrotingstekorten, wat druk geeft op de toekomst van de Amerikaanse dollar en economie. Maar er komt ook meer oog voor onzekerheden bij beleggers. De escalerende handelsruzie met China bijvoorbeeld, maar bovenal de terugkeer van de volatiliteit in de aandelenmarkt zet goud weer op de radar. Een kleine plaats voor goud in de portefeuille naast aandelen zal meer usance gaan worden. Tot zover de vraagkant.

Aan de productiekant voor goud zit het niet mee. Grootproducent Barrick Gold verwacht 8% minder goud te delven in 2018 dan eerder verwacht. Een ander euvel is dat de kostprijs voor een troy ounce harder oploopt, bij Barrick zelfs tot $ 800,-. Dat remt zeker de productie bij de andere duurdere mijnen. Wij concluderen dat de beleggingscasus voor goud positief begint te draaien op een aantal vlakken. Mogelijk dat goud inderdaad meer gaat blinken de komende tijd. Kijken we naar het koersverloop van goud dan klimt deze sinds eind vorig jaar licht op in dollartermen. In euro is de koersbeweging sinds medio 2017 vlak.

Bitcoin door de $ 11.500

De grootste cryptomunt, de Bitcoin, vertoont een sterk koersherstel. Sinds het dieptepunt van 6 februari van iets onder de $ 6.000,- noteert de munt grofweg 90% hoger. De koersval destijds was ingegeven door de dreiging van vergaande regulering voor cryptomunten in diverse landen. Die dreigingen zijn naar de achtergrond verdwenen en nog beter, er komen constructieve gesprekken van de grond met beleidsmakers om de handel in cryptomunten te reguleren. Verder zien we aan de marktbewegingen bij veel en vaak kleinere cryptomunten dat er meer rust in de markt is ontstaan. De waanzinnige omzetvolumes van begin januari zijn afgenomen en prijsbewegingen minder fors. De volwassenheid van de markt is goed voor de langere termijn en ook noodzakelijk. Wel waarschuwen nog steeds veel financiële partijen voor het toekomstig potentieel van deze beleggingen. Veel munten zullen waardeloos worden, is hierbij de stelling. Ja, cryptomunten blijven een uiterst speculatief bezit.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel