Eurozoneburger iets terughoudender

Eurozoneburger iets terughoudender

21 februari 2018
Het consumentenvertrouwen van de eurozoneburger ging iets op zijn retour in februari. Geen stress want de overige economische indicatoren voor de regio blijven sterk. Duitse investeerders trekken zich weinig aan van de turbulentie op de kapitaalmarkten, dat valt op te maken uit de stand van de ZEW-index in februari. En binnen de ECB zien we een bestuurswisseling die mogelijk al het kader schetst wie Draghi eind volgend jaar gaat opvolgen.

Het consumentenvertrouwen van de eurozoneburger ging iets op zijn retour in februari. Geen stress want de overige economische indicatoren voor de regio blijven sterk. Duitse investeerders trekken zich weinig aan van de turbulentie op de kapitaalmarkten, dat valt op te maken uit de stand van de ZEW-index in februari. En binnen de ECB zien we een bestuurswisseling die mogelijk al het kader schetst wie Draghi eind volgend jaar gaat opvolgen.

Eurozoneburger iets terughoudender

Het consumentenvertrouwen in de eurozone kreeg in februari een iets grotere tik dan voorzien. Maar het cijfer ligt met een indexstand van 0,1 nog ruim boven het langjarige gemiddelde van -12,0. Blijkbaar zijn burgers meer geschrokken van de hogere rentestanden en beweeglijkheid van de aandelenmarkten. Wij tillen niet al te zwaar aan deze 'misser'. De voor de burger zeer belangrijke arbeidsmarkt is kerngezond. De banencreatie gaat door en lonen stijgen gematigd, maar voldoende om de koopkracht te verbeteren. Dat zijn de steunpilaren voor de consumptiegroei die mogelijk 2,5% kan bedragen op jaarbasis in de eerste jaarhelft van 2018.

Duits investeerdersvertrouwen nauwelijks geraakt

De hogere rentestand, sterkere euro en beweeglijke aandelenmarkten hebben weinig invloed op de Duitse investeerders. De graadmeter, de ZEW-index, viel slechts licht terug in februari. De meeste investeerders gaan ervan uit dat de economische omstandigheden de komende zes maanden aantrekken. De sterkere euro en hogere rente zijn blijkbaar behapbare problemen. Ondertussen lijkt er een brede Duitse regeringscoalitie tot stand te komen. Dat houdt in dat er fiscale rugwind ontstaat voor bedrijven en huishoudens. De laatste groep kan daarnaast een gematigde loonstijging tegemoet zien. Reden genoeg om te denken dat de Duitse economie dit jaar boven de 2,5% groeit. Dat is fraai en voldoende hoog.

Bestuurswisseling ECB doet stof opwaaien

Niet zo zeer de komst van de Spaanse minister De Guindos als vice-president van de ECB is het onderwerp van gesprek. Die zal niet voor een ommezwaai van het monetaire beleid zorgen.

Maar met de keuze van een Zuid-European op deze post, is het waarschijnlijk dat de opvolger van ECB-baas Draghi uit een noordelijke Europees land komt. En daarbij wordt Duitsland genoemd als hofleverancier. De ambtstermijn van Draghi loopt in november 2019 af.

Duitsland gaat mogelijk Bundesbank-president Weidmann naar voren schuiven en die heeft duidelijk andere gedachten over het huidige ruime monetaire beleid. Dat kan leiden tot een versnelde normalisatie van het monetaire beleid (en een hogere beleidsrente). Dat vooruitzicht zal mogelijk als minder prettig worden ervaren door de financiële markten.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel