Chinese kredietgroei veert sterk op

Chinese kredietgroei veert sterk op

13 februari 2018
De Chinese kredietgroei schoot in januari door het dak. Voor een bedrag van $ 458 miljard zijn er nieuwe kredieten uitgezet en overgesloten en dat bedrag was vijf keer zo hoog als in december. Verder moeten beleggers zich opmaken voor een structureel hogere rentestand in de VS, daarmee komen steeds meer brokers op de proppen en in Japan is de politiek er nog uit wie de centrale bank gaat leiden de komende jaren.

De Chinese kredietgroei schoot in januari door het dak. Voor een bedrag van $ 458 miljard zijn er nieuwe kredieten uitgezet en overgesloten en dat bedrag was vijf keer zo hoog als in december. Verder moeten beleggers zich opmaken voor een structureel hogere rentestand in de VS, daarmee komen steeds meer brokers op de proppen en in Japan is de politiek er nog uit wie de centrale bank gaat leiden de komende jaren.

Chinese economie groeit gewoon verder op krediet

Economen rekenden op een forse toename, maar deze kredietgroei was wel enorm. Er is vooral een toename in de kredietverstrekking aan bedrijven en huishoudens. En dat geeft de economie ruggensteun. De uitdagende balanceeract van de Chinese beleidsmakers; schuldvermindering plus voldoende economische groei blijft lastig. Wij gaan ervan uit dat het proces van meer monetair gas bijgeven en remmen de komende tijd gewoon doorgaat. De economische groei zal daarbij voldoende hoog blijven dit jaar.

Amerikaanse brokers schroeven rentetaxaties hoger

Volgens diverse Amerikaanse brokers moeten wij ons opmaken voor een hogere rentestand in de VS. De economen van Goldman Sachs voorzien een stijging van de tienjaarsrente tot 3,5%. Gisteren sloot deze indicator nog op 2,89%. De reden voor de snellere rentestijging volgens Goldman is dat de Fed de geldkraan verder dichtdraait dan de financiële markten nu voorzien. Men rekent daarbij op vier stapjes voor 2018, de meeste economen komen niet verder dan drie. De economen bij JPMorgan gaan uit van een normalisering van het rentebeleid. In het verleden heeft de Fed meerdere malen aangegeven dat een rentestand van rond de 4% als normaal wordt gezien.

Nieuwe topman Japanse centrale Bank?

De Japanse premier Abe heeft geen besluit genomen over wie de volgende gouverneur wordt van de centrale bank in het land. In april loopt het mandaat af van de huidige baas Kuroda, die tevens in de race is voor een herbenoeming. Maar die strijd is blijkbaar nog niet gestreden. Kuroda is een fervent voorstander van het huidige ruime monetaire beleid en een vervanging kan mogelijk wijzen op beleidswijzigingen. In ieder geval juichen de financiële markten het toe als Kuroda blijft, iets wat ook nog steeds het meest voor de hand ligt. 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel