Amerikaanse burger niet van zijn stuk te krijgen

Amerikaanse burger niet van zijn stuk te krijgen

19 februari 2018
De turbulentie op de financiële markten, de opgelopen rentestand en de mogelijk aantrekkende inflatie deert de Amerikaanse burger niet. In februari veerde het vertrouwen stevig op. Verder loopt de handelsspanning tussen de VS en China op. De olieprijs wordt omhoog gepraat door de OPEC en de Japanse export trekt ook in 2018 goed aan.

De turbulentie op de financiële markten, de opgelopen rentestand en de mogelijk aantrekkende inflatie deert de Amerikaanse burger niet. In februari veerde het vertrouwen stevig op. Verder loopt de handelsspanning tussen de VS en China op. De olieprijs wordt omhoog gepraat door de OPEC en de Japanse export trekt ook in 2018 goed aan.

Amerikaans consumentenvertrouwen springt omhoog

De Amerikaanse burger trekt zich bar weinig aan van de turbulentie op de financiële markten, de opgelopen rentestand en de mogelijk aantrekkende inflatie. Nee, het vertrouwen onder burgers, gemeten door de Universiteit van Michigan sprong zelfs in februari stevig omhoog van 95,7 punten naar 99,9.

Waar komt dit optimisme vandaan?

De aansterkende arbeidsmarkt en de komende belastingverlichtingen voeren hierbij de boventoon. Eerder geuite zorgen door economen over de zwakkere detailhandelsverkopen van januari zijn dus ongegrond. De hoogte van het huidige consumentenvertrouwenscijfer correspondeert zelfs met een consumptiegroei van bijna 5% op jaarbasis. En zijn consumenten bang voor oplopende prijzen? Dat valt mee, de twaalfmaands inflatieverwachting bij burgers bleef in februari onveranderd liggen op 2,7% op jaarbasis. Kortom, volgens de burger is zijn economische wereld weinig veranderd, anders gezegd ongewoon goed.

Start de VS een handelsoorlog met China?

Een dergelijke vaart zal het niet direct lopen, maar de voorgestelde importheffingen op Chinees staal en aluminium door het Amerikaanse departement van handel zet kwaad bloed bij China. De Amerikanen willen hiermee bereiken dat de totale staalimporten met 13,3 miljoen ton afnemen. Het is even de vraag of de maatregelen werken, mogelijk belandt het staal eerst ergens in Azië voordat het alsnog de grote plas oversteekt naar de VS. Overigens is de hoeveelheid Chinees staal wat naar de VS gaat marginaal.

De reactie vanuit Chinese zijde was duidelijk, als deze ongegronde heffingen een feit worden, dan onderneemt het land stappen om zijn rechten te verdedigen. Dan komt China met tegenmaatregelen.

Olieprijs omhoog gepraat door OPEC

De prijs voor een vat WTI-olie kroop deze ochtend weer naar $ 62,50 per vat. Aanleiding hiervoor waren de uitlatingen van OPEC-producent Saoedi-Arabië. Het land wil dat de productiebeperkingen langer in stand blijven. De huidige beperkingen van 1,8 miljoen vaten per dag lopen eind dit jaar af. De Saoedi's zijn wel enorm gebaat bij een hoge(re) olieprijs op de korte termijn. In het land worden tal van oliebelangen verkocht en die brengen nu eenmaal meer op bij een hogere olieprijs. Naar verluidt wensen de Saoedi's een olieprijs van $ 70,- op de korte termijn. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Iran is tevreden met een olieprijs van rond de $ 60,- per vat en in de VS is de schalieoliewinning bij $ 60,- zeer lucratief. Kortom, er spelen veel verschillende belangen. Wij denken dan ook dat deze krachten elkaar normaliter in evenwicht houden en dat met een prijs van rond de $ 60,- per vat iedereen wel kan leven. Bij die prijs zijn ook de grote olieconcerns als Total en Royal Dutch Shell winstgevend.

Sterke Japanse exportcijfers

De Japanse exportindustrie trapte 2018 goed af. De exportwaarde in januari groeide met 12,2% jaar-op-jaar. Gerekend was op een toename van 9,4%. Ook de importen pakten iets hoger uit dan verwacht en dat wijst op een aantrekkende binnenlandse vraag. Waar zit nu die Japanse exportgroei? Vooral in China en de EU. De Chinezen kochten 30,8% meer dan een jaar geleden, de Europeanen bestelden 20,3% meer. De handelscijfers zijn wederom een indicatie dat de Japanse economie boven de trend blijft groeien. Een bron van zorg is de duurdere munt, die mag niet al te ver oplopen. Maar dat gegeven houdt de Japanse centrale bank juist in het gareel. De geldkraan gaat daar voorlopig nog niet dicht.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel