Aandelencorrectie laat monetaire beleidsmakers koud

Aandelencorrectie laat monetaire beleidsmakers koud

12 februari 2018
Macro-economisch gezien gaat de week rustig van start. De stijging van de tienjaarsrente in de VS tot bijna 2,9% moeten beleggers nog even verteren. Komende woensdag komen er inflatiecijfers naar buiten en die krijgen nu een extra gewicht mee. Verder reageerden monetaire beleidsmakers vrij laconiek op de recente aandelendalingen. De goudprijs kroop licht hoger deze ochtend.

Macro-economisch gezien gaat de week rustig van start. De stijging van de tienjaarsrente in de VS  tot bijna 2,9% moeten beleggers nog even verteren. Komende woensdag komen er inflatiecijfers naar buiten en die krijgen nu een extra gewicht mee. Verder reageerden monetaire beleidsmakers vrij laconiek op de recente aandelendalingen. De goudprijs kroop licht hoger deze ochtend.

Aandelencorrectie laat monetaire beleidsmakers koud

Fed-lid Dudley liet weten dat de aandelencorrectie van een dikke 5% afgelopen week hem weinig zorgen baart. De Amerikaanse economie is krachtig genoeg en een rentestijging hoort bij dit economische beeld. De Fed zal de beleidsrente gewoon blijven ophogen de komende tijd, aldus Dudley. Dat betekent dat we normaal gesproken moeten rekenen op drie beleidsrenteverhogingen in 2018. Topvrouw Lagarde van het IMF ging nog verder en stelde dat de aandelencorrectie welkom was. De aandelenkoersen zijn volgens haar nog aan de pittige kant. Lagarde verwacht niet dat de correctie doorzet, de mondiale economische groei is sterk en het financiële systeem functioneerde prima in deze turbulente dagen. Er is voldoende financiering en liquiditeit aanwezig om dergelijke schokken op te vangen.

Goudprijs licht in opmars

De goudprijs mocht vanochtend licht hoger (+0,6%). In tijden van onrust wordt het edelmetaal vaak opgezocht als veilige haven, maar afgelopen week zakte goud zelfs met 1,2% terug. Mogelijk dat het inflatiecijfer van komende woensdag de prijs wat in beweging kan zetten. De tamme beweging in de goudmarkt geeft aan dat de correctie in de aandelenmarkt echt op zichzelf stond afgelopen week. Net als in de kredietmarkten en andere grondstofmarkten bleef het relatief rustig, een teken dat er geen paniek heerste op de financiële markten.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel