Aandelenbeleggers halen opgelucht adem

Aandelenbeleggers halen opgelucht adem

07 februari 2018
De flinke koerscorrecties van op Wall Street kregen gisteren gelukkig geen navolging. Er zijn redenen genoeg om de flash-crash te bestempelen als incidenteel en ook geïsoleerd. In dit artikel gaan wij daar verder op in. Daarnaast waren er nog handelscijfers in de VS die een recordtekort lieten zien in de decembermaand.

De flinke koerscorrecties van op Wall Street kregen gisteren gelukkig geen navolging. Er zijn redenen genoeg om de flash-crash te bestempelen als incidenteel en ook geïsoleerd. In dit artikel gaan wij daar verder op in. Daarnaast waren er nog handelscijfers in de VS die een recordtekort lieten zien in de decembermaand. 

Geen reden tot aandelenpaniek

Gisteren sloot de brede S&P500-index 1,7% hoger de dag af. De handelssessie verliep relatief rustig vergeleken met vrijdag en vooral maandag. De ongekend felle daling van maandagavond, waarbij in een kwartier tijd de Dow Jones-index zo’n 4% inleverde, was zeer ongewoon en wees op een incident.

En jawel, die aap kroop gisteren ook uit de mouw. Een aantal, qua omvang grote,  beleggingsproducten met complexe futurestrategieën was in de problemen gekomen door marktbewegingen en die producten moesten noodgedwongen posities liquideren. Marktpartijen roken bloed en vervolgens moest de handdoek in de ring. Dat betekende ook dat financiële markten weer konden overgaan tot de orde van de dag.

Wat bracht Wall Street nu tot ontploffing?

De blijkbaar snel oplopende lonen in de VS. Die joeg vervolgens de vrees aan voor meer en snellere beleidsrenteverhogingen door de Fed. Saillant detail is dat uit nadere economische analyse blijkt dat de forse loonstijging in januari vooral te verklaren was door de barre weersomstandigheden. Mensen met minder betaalde banen konden veelal niet werken en die vielen daarmee buiten de loonstatistieken. Dat zorgde voor een hoger gemiddeld loon. Het is nu afwachten of de februaricijfers deze hypothese bevestigen.

Zoals wij gisteren al stelden, is er geen fundamentele reden om minder positief te zijn over aandelen. De economische cyclus is opgaand en bedrijfswinsten zitten in de lift. Ook was de aandelenbeweging redelijk geïsoleerd, dat wil zeggen dat in andere hoeken, zoals de obligatiemarkt,  het relatief rustig bleef

Enfin, de druk is wat van de aandelenketel en het circus gaat weer verder. Tot slot: in het beleggingsbeleid blijven we overwogen op aandelen en kijken we met kopersogen naar de aandelenmarkten.

Groeit handelstekort VS minder hard in 2018?

Die conclusie valt nog niet trekken als we de decembercijfers in ogenschouw nemen. Het tekort liep op tot een negenjaarsrecordstand van $ 53,1 miljard. De exporten namen met 1,8% toe op maandbasis en dat is fors. De importen, vooral door consumptiegoederen en olie-importen, stegen zelfs met 2,5% op maandbasis. Wij denken dat de buitenlandse handel in 2018 een aantal belangrijke wijzigingen ondergaat. Minder olie-importen door meer productie in de VS zelf en vooral meer export door de gedaalde dollar. Afgaand op de toenemende exportorders in de VS valt zelfs een exportgroei van 8% op jaarbasis te verwachten voor de komende maanden. De minder negatieve bijdrage van de buitenlandse handel kan de Amerikaanse economische groeicijfers ondersteunen in 2018.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel