Werkloosheid eurozone daalt verder

Werkloosheid eurozone daalt verder

10 januari 2018
Het werkloosheidspercentage in de eurozone ging verder terug van 8,8% naar 8,7% in november. Daarmee is de laagste stand bereikt sinds januari 2009. In de VS kwam het JOLTS-banenrapport naar buiten waarin het verloop van vacatures wordt becommentarieerd. En tot slot halen we dat dalende vertrouwen onder het Amerikaanse MKB-bedrijf nog even aan.

Het werkloosheidspercentage in de eurozone ging verder terug van 8,8% naar 8,7% in november. Daarmee is de laagste stand bereikt sinds januari 2009. In de VS kwam het JOLTS-banenrapport naar buiten waarin het verloop van vacatures wordt becommentarieerd. En tot slot halen we dat dalende vertrouwen onder het Amerikaanse MKB-bedrijf nog even aan.  

107.000 meer aan de slag

De banengroei in de eurozone is iets minder spectaculair dan in de VS, maar de richting is goed. In november zakte het aantal werklozen met 107.000 en sinds november 2016 is het leger werklozen geslonken met 1,6 miljoen personen. De regionale verschillen blijven echter groot, Duitsland boekte een recordlaagtestand van de werkloosheid met 3,6%. Spanje zit nog stabiel op 16,7%. Positief is dat de Franse arbeidsmarkthervormingen aanslaan, in rap tempo daalde het werkloosheidspercentage van 9,6% in augustus tot 9,2% in november. De algemene verwachting is dat de arbeidsmarkt in de eurozone ook de maanden de zegetocht voortzet.

En de lonen dan…

Die gaan licht stijgen de komende tijd. De huidige loongroei op jaarbasis versnelt van 1,7% naar 2,0% op jaarbasis als we afgaan op diverse onderzoeken. Dat is en blijft gematigd en zal de inflatie ook tot ver in 2018 onder controle houden. We verwachten daarom ook dat de ECB pas laat in 2019 met een eerste verhoging van de beleidsrente zal komen.   

Aantal vacatures VS naar laagste niveau sinds mei 2017

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten daalde in november 2017 tot 5,9 miljoen, daar waar de marktverwachting ruim 6 miljoen was. De vacatures namen toe in de detailhandel (88.000), maar namen af in de dienstverlening (-64.000), transport, opslag & nutsbedrijven (-60.000) en onroerend goed, verhuur & leasing (-39.000). Het aantal mensen dat een baan vond in november was met 5,5 miljoen nagenoeg onveranderd. Het percentage Amerikanen dat vrijwillig hun baan opzegt, is nog steeds 3% hoger dan een jaar geleden. Tja, het rapport is niet echt een giller. Voor de tweede maand op rij dalen de vacatures, maar het niveau van 5,9 miljoen is historisch gezien ook erg hoog. 

Sentiment bij kleine bedrijven daalt aan het einde van het sterkste jaar ooit

De Small Business Optimism-index van de NFIB in de VS daalde in december van 107,5 naar 104,9. Dit was significant lager dan de marktverwachting van 108,7. De daling werd onder andere gedreven door de volatiele lagere verwachtingen met betrekking tot economische verbetering. Daarnaast geeft NFIB aan dat er een groot tekort is aan gekwalificeerde werknemers, wat een echte kostenpost begint te worden voor kleine bedrijven. Deze bedrijven voelen zich namelijk genoodzaakt om kwalitatief goed personeel aan te trekken en te behouden door middel van hogere lonen. Uiteraard is dit wel een positieve indicator voor de Amerikaanse economie in z’n geheel. Ondanks de daling van december, heeft de index het sterkste jaar ooit in de geschiedenis van de enquête achter de rug. De gemiddelde maandelijkse index voor 2017 was 104,8. Het vorige record was 104.6, behaald in 2004.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel