Wereldwijde inkoopmanagersindices wijzen op groeiversnelling

Wereldwijde inkoopmanagersindices wijzen op groeiversnelling

25 januari 2018
Gisteren kwamen er diverse voorlopige inkoopmanagersindices uit landen/regio's naar buiten die een eerste indicatie geven over het economische verloop in januari. Bijzonder sterk presteerde de eurozone, maar ook de cijfers uit de VS en Japan toonden een rooskleuriger beeld. Maar de effecten van de wijzigende wisselkoersverhoudingen tussen dollar, yen en euro worden zichtbaarder. In de VS zagen we een terugval van de verkoop bestaande woningen.

Gisteren kwamen er diverse voorlopige inkoopmanagersindices uit landen/regio's naar buiten die een eerste indicatie geven over het economische verloop in januari. Bijzonder sterk presteerde de eurozone, maar ook de cijfers uit de VS en Japan toonden een rooskleuriger beeld. Maar de effecten van de wijzigende wisselkoersverhoudingen tussen dollar, yen en euro worden zichtbaarder. In de VS zagen we een terugval van de verkoop bestaande woningen.

Vliegende economische start voor eurozone

Het voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexcijfer voor de eurozone sprong in januari sterk omhoog tot 58,6 punten. Gerekend was op een kleine terugval ten opzichte van december (58,1 punten). De stijging werd geheel gedreven door de dienstensector die vooral gericht is op het binnenland. De industriesector deed het minder geweldig. De duurdere euro en hogere olieprijs beginnen voorzichtig te bijten in deze hoek. De nieuwe exportorders daalden bijvoorbeeld voor de tweede maand op rij. Een ander signaal dat het inkoopmanagersindexcijfer gaf was een aantrekkende inflatie. De indices voor de inkoop-en verkoopprijzen tikten de hoogste niveaus aan sinds begin 2011.

Hoewel de specifieke landeninformatie binnen de eurozone nog niet allemaal bekend is, trekken we voorzichtig de conclusie dat de stijging van het inkoopmanagersindexcijfer vooral afkomstig is uit de periferielanden. De cijfers van Duitsland en Frankrijk zijn namelijk wel bekend en die waren redelijk vlak. Concluderend; de economie groeit sterk, zelfs tegen een percentage van bijna 3% op jaarbasis. Toch blijft de situatie precair omdat de eurozone nog altijd sterk leunt op export en de snel duurder wordende euro een bedreiging vormt. De ECB zal uiterst voorzichtig blijven manoeuvreren.

Ook andere werelddelen haken aan...

Het Japanse industriële inkoopmanagersindexcijfer klom tot een vierjaarshoogtepunt waarbij we bij dit niveau mogen verwachten dat de industriële productie met 3% op kwartaalbasis groeit en dat is sterk. Een minpuntje is dat ook hier de nieuwe exportorders onder druk komen door de duurdere yen.

In de VS tikte de industriële inkoopmanagersindex een bijna driejaarshoogtepunt aan. Vooral de nieuwe orderinstroom is krachtig. De industriële exporten maakten een forse toename door. Dit alles is toe te rekenen aan de zwakkere dollar. De VS verovert meer marktaandeel ten kosten van de eurozone en Japan. Die zwakkere dollar is volgens de Amerikaanse minister van financiën Mnuchin een welkom geschenk. Daarop sterkte de euro aan tot $ 1,245. Deze ontwikkeling bekijken we met argusogen. Een snelle verzwakking schaadt de economische groei in de eurozone.

Terugval in verkoop bestaande woningen VS

In december viel de verkoop van bestaande woningen (-3,6%) meer terug dan verwachte afname van 1,5%. Er is in de VS simpelweg een gebrek van woningen in de verkoop, bij het huidige verkooptempo is de woningvoorraad in een dikke drie maanden uitverkocht. Normaliter ligt die tijdsduur op zes maanden. Vooral starters op de huizenmarkt hebben last van het karige aanbod. Een ander euvel is de voortgaande prijsstijging van een gemiddelde woning, de verkoopprijs lag in december 5,8% hoger als een jaar eerder. De combinatie van hogere prijzen en een hogere rente in de VS is mogelijk een opdoemende zorg voor de huizenmarkt.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel