Toename handelsoverschot eurozone

Toename handelsoverschot eurozone

16 januari 2018
Het handelsoverschot in de eurozone steeg in november fors door tot  22,5 miljard, in oktober lag het overschot nog op  19,0 miljard. Vooralsnog gooit de duurdere euro nog weinig roet in het eten. Verder is er gerommel op het valutavlak in Azië waar de yuan en yen in beweging zijn.

Het handelsoverschot in de eurozone steeg in november fors door tot € 22,5 miljard, in oktober lag het overschot nog op € 19,0 miljard. Vooralsnog gooit de duurdere euro nog weinig roet in het eten. Verder is er gerommel op het valutavlak in Azië waar de yuan en yen in beweging zijn.

Handelsoverschot eurozone gedreven door extra exporten

Op maandbasis stegen de exporten in november met 3,4%, en dat is een stevige plus. Aan de importkant bedroeg de groei 1,6% op maandbasis wat wijst op een gezonde binnenlandse vraag naar goederen. Er was volop dynamiek in de buitenlandse handel te bespeuren in het afgelopen jaar, in de periode november 2016-2017 groeiden export en import krachtig met 6,8%.

Wat zijn de gevolgen van de duurdere euro op de handelsbalans? Vooralsnog weinig. Door de krachtige mondiale economische groei zien we nog steeds een sterke ontwikkeling van de exportorders (vooral in Duitsland). De prijs lijkt even minder een issue te zijn. Het overschot op de handelsbalans is belangrijk voor de economische groei, uitgaand van de huidige situatie voegt het zelfs iets meer dan 1,5 procentpunt toe aan de geprojecteerde groei van 2,3% op jaarbasis.

Het benadrukt dat het herstel in de eurozone sterk gedreven is door de mondiale economie!

Gerommel op het valutavlak

En dan praten we over de Aziatische munten. De Chinese yuan piekte op de hoogste koers (6,41) van de afgelopen twee jaar ten opzichte van de dollar. Het symboliseert meer de zwakte van de dollar dan de kracht van de yuan. Ten opzichte van andere belangrijke handelsvaluta is de stijging beperkt. Gaat dat export kosten? Beperkt, we zien dat het Chinese exportpakket steeds meer toegevoegde waarde heeft en minder op prijs concurreert. Dat is de opvatting van de centrale bank. Mocht de export onverhoopt klappen oplopen dan zal er bijgestuurd worden (daling munt). Het voordeel van een sterkere yuan is dat kapitaalrestricties mogelijk afgebouwd worden en er meer vrijheid van kapitaal komt. Dat is wenselijk om de Chinese financiële markten verder te integreren met de rest van de wereld.

In Japan maakt men zich meer zorgen over de relatie 'yen-dollar'. Het economisch herstel is sterk afhankelijk van de exportindustrie en nu de yen snel in waarde toeneemt ten opzichte van de dollar komt dit herstel in gevaar. Dat stelde de minister van financiën Aso. Een signaal dat het herstel kwetsbaar blijft en dat de Japanners doorgaan met fiscaal en monetair stimuleren.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel