Sterke jaarfinish eurozone-economie

Sterke jaarfinish eurozone-economie

05 januari 2018
Het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (PMI) voor de eurozone voor december werd opwaarts herzien. De banencreatie in de Amerikaanse private sector was wederom ijzersterk in december, dat toonde het maandelijkse rapport van salarisstrookverwerker ADP.

Het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (PMI) voor de eurozone voor december werd opwaarts herzien. De banencreatie in de Amerikaanse private sector was wederom ijzersterk in december, dat toonde het maandelijkse rapport van salarisstrookverwerker ADP.

Sterke jaarfinish eurozone-economie

Het definitieve samengestelde inkoopmanagersindexcijfer (PMI) voor de eurozone werd licht opwaarts bijgesteld tot 58,1 punten voor december. Als we de gemiddelde prestaties van het indexcijfer over het vierde kwartaal pakken, dan valt er een kwartaalgroei van 0,7% te voorzien. En dat is een versnelling ten opzichte van het derde kwartaal (+0,6%).

Ja, een hogere groei, maar een die ook breder wordt gedragen. We zien dat Italië meer aanhaakt bij het herstel en dat is een pluspunt voor de naderende verkiezingen in maart. In Spanje bleef de economie goed draaien ondanks de Catalaanse verkiezingsperikelen.

De inflatieontwikkeling bleef zwak. De gemelde verkoopprijzen in het PMI-rapport lieten zelfs een daling zien. Dat geeft aan dat de kerninflatie voor de consument ook eind 2018 niet boven de 1,5% zal liggen. De ECB heeft op dit vlak nog steeds weinig reden om de geldkraan dicht te draaien.

250.000 banen erbij in private sector VS

En dat was aanzienlijk hoger dan de voorziene 190.000 stuks. Het geeft aan dat de Amerikaanse banenmarkt de vaart er stevig inhoudt. Ook de kwaliteit van de gecreëerde banen neemt in rap tempo toe, vooral de beter betaalde banen in de professionele dienstverlening lieten een sterke groei zien. Het bredere officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid komt deze middag naar buiten en wordt met vertrouwen tegemoet gezien. Hierbij is de verwachting dat er 190.000 banen bij zijn gekomen.

Toch een kritische noot voor de Amerikaanse economie

De belangrijke Amerikaanse dienstensector liet een lager inkoopmanagersindexcijfer (53,7 punten) optekenen voor december. In november stond er nog een stand van 54,5 punten. Het tempo van prijsstijgingen in de dienstverlening nam af en ook de groei van het activiteitenniveau in de sector vertraagde ten opzichte van november. Het vertrouwen onder dienstverleners kreeg een tik en kwam uit op het laagste niveau sinds september 2016. Zeker een puntje van aandacht, maar wij gaan ervan uit dat de fiscale stimulering het vertrouwen zal opvijzelen.     

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel