Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 5

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 5

29 januari 2018
Deze week nemen we afscheid van Janet Yellen als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Zij zit haar laatste vergadering van het Federale Open Markt Comité (FOMC) voor. Na de bijeenkomst volgt geen persconferentie. Er staat ook geen update van de groei- en inflatieverwachtingen op de agenda. Wat de kans klein maakt dat de centrale bankiers aan de beleidsrente zullen sleutelen.

Deze week nemen we afscheid van Janet Yellen als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Zij zit haar laatste vergadering van het Federale Open Markt Comité (FOMC) voor. Na de bijeenkomst volgt geen persconferentie. Er staat ook geen update van de groei- en inflatieverwachtingen op de agenda. Wat de kans klein maakt dat de centrale bankiers aan de beleidsrente zullen sleutelen.

Toch denken we dat het communiqué achteraf in de richting van een renteverhoging zal wijzen voor de volgende bijeenkomst. Die vindt plaats in maart. Voor het eerst onder het voorzitterschap van Jerome Powell, de nieuwe Fed-baas. De Amerikaanse economie blijft op stoom. Op het eerste zicht viel het groeipercentage in het vierde kwartaal van 2017 wat tegen, maar dat werd gedrukt door voorraadafbouw en het oplopende handelstekort. De binnenlandse eindvraag bleef fors aanzwellen.

Dankzij de stevige economie komen er maandelijks tienduizenden banen bij en bedraagt de werkloosheid slechts 4,1%. Maar de toenemende krapte duwt tegelijkertijd de lonen omhoog. Althans, dat bleek bij de arbeidsmarktcijfers over december 2017.

Eind deze week krijgen we de arbeidsmarktcijfers van januari. Als die het loonplaatje van eind vorig jaar bevestigen, nemen meteen de kansen toe dat de Fed in maart inderdaad opnieuw een renteverhoging doorvoert.

De impact op financiële markten zal wellicht beperkt zijn. Bij zowat iedereen is bovenstaand scenario het basisuitgangspunt. Mocht er tóch ergens betekenisvolle impact zijn, dan zal dat wellicht gebeuren op de valutamarkt.

Draghi krijgt euro niet omlaag gepraat

Mario Draghi slaagde er vorige week niet in om de euro ‘omlaag te praten’. Samen met de uitspraak van Steven Mnuchin (de Amerikaanse minister van financiën) dat een zwakkere dollar goed is voor de Amerikaanse economie, kreeg de euro een nieuwe boost. Eventjes zelfs tot 1,25 tegenover de dollar.

We hadden het er de voorbije weken al over dat een al te voortvarende klim van de Europese eenheidsmunt uiteindelijk tegenwind zou kunnen opleveren voor Europese aandelen. Het vooruitzicht op Amerikaanse renteverhogingen, eventueel gecombineerd met een beetje stoere taal vanuit de Fed, zou een verdere opmars van de euro echter kunnen stoppen. Misschien. Want het voorspellen van valuta blijft een delicate oefening.

Hoe dan ook, Mnuchin heeft gelijk als hij een lagere dollar als positief voor de Amerikaanse exportindustrie bestempelt. In die zin is het een van de ondersteunende factoren voor het hoge ondernemersvertrouwen. We verwachten dat het nieuwe ISM-cijfer (ondernemersvertrouwen) vanuit de verwerkende industrie komende donderdag dit hoge vertrouwen zal bevestigen.

Europese werkloosheid brokkelt verder af

Morgen verwachten we de eerste inschatting voor de Europese economische groei in het laatste kwartaal van vorig jaar. Wellicht dat die op zijn minst het voorafgaande kwartaal zal evenaren. Toen groeide de eurozone met 0,6% op kwartaalbasis.

Naast het pure cijfer, is natuurlijk ook het fundament van de economische groei belangrijk. Rekenden we in de eurozone een paar jaar terug op de uitvoer, sinds een aantal maanden draaien ook de interne aanjagers op een hoger toerental. Bijvoorbeeld de consumptie. Aangevuurd door de afbrokkelende werkloosheid. Met een cijfer van 8,7% ligt die nog steeds een heel eind boven het niveau van voor de crisis. In de Europese periferie schrijven we het werkloosheidspercentage zelfs nog steeds met dubbelcijferige getallen. Er is dus nog veel ruimte voor progressie. Maar de beweging gaat de goede kant op. We verwachten dat ook het werkloosheidscijfer van december, dat woensdag uitkomt, opnieuw wat lager zal liggen.

Chinese dienstensector

Tot slot hebben we deze week specifiek aandacht voor het Chinese ondernemersvertrouwen uit de dienstensector. China profiteert dezer dagen van het opgewekte groeiklimaat wereldwijd. Maar ook de binnenlandse groeimotoren moeten op een voldoende hoog toerental blijven draaien. In deze context viel op dat de detailhandelsverkopen in december in het laagste tempo sinds tien jaar groeiden. De jaarlijkse toename van de detailhandelsverkopen lag een vol procentpunt lager dan de verwachtingen van economen. De Chinese dienstensector in het algemeen moet niet al te fors vertragen, zeker een punt van aandacht want de Chinese consument bepaalt in belangrijke mate de economische groei.

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel