Eurozone-economie op topsnelheid

Eurozone-economie op topsnelheid

09 januari 2018
Het maandelijkse rapport van de EU over het economische sentiment (ESI-index) liet opnieuw een sterke stijging zien voor december. Amerikanen doen weer fantastic with plastic en voeren de creditcardschulden stevig op. In Japan werd de consument juist argwanender en beoordeelde de economische vooruitzichten minder rooskleurig in december.

Het maandelijkse rapport van de EU over het economische sentiment (ESI-index) liet opnieuw een sterke stijging zien voor december. Amerikanen doen weer ‘fantastic with plastic’ en voeren de creditcardschulden stevig op. In Japan werd de consument juist argwanender en beoordeelde de economische vooruitzichten minder rooskleurig in december.

Economisch sentiment eurozone trekt fors aan

De ESI-index, de graadmeter voor het economische sentiment in de eurozone spoot omhoog tot 116,0 punten en dat is de hoogste stand sinds oktober 2000. Het bevestigt opnieuw de groeispurt van eind 2017 en dat voor 2018 een vliegende start is ingezet. Afgaand op dit ESI-getal lag het economische groeitempo in december in de eurozone zelfs boven de 3% op jaarbasis! En dat is een zeer hoog niveau voor deze regio.

De economische vooruitgang wordt breed gedragen. De industriële productie zit met 5,5% op recordhoogte en ook de export(orders) klimmen gestaag. Er is weinig last van de duurdere euro.       De consument? Die steekt steeds beter in zijn vel. Het vertrouwen nam weer licht toe in december en de hoogte hiervan komt overeen met een jaarlijkse bestedingsgroei van meer dan 2,5%. Momenteel bedraagt die groei nog minder dan 2%. Kijken we naar de individuele landen dan doen vooral Duitsland en Frankrijk het erg sterk.

Echter inflatie blijft zorgenkind…

Ondanks alle economische spierkracht in de eurozone blijft de inflatie zeer gematigd. De inflatieverwachtingen in de ESI-indicator (komende 12 maanden voor consumentenprijzen) daalde in december. Er wordt nu een kerninflatie (exclusief voeding en energie) van iets meer dan 1% voorzien. Dat cijfer jaagt de ECB echt geen renteschrik aan. Zoals het er nu naar uitzien loopt de tienjaarsrente in de eurozone alleen maar op vanwege de zuigende werking van de VS. Intern gezien is er nog steeds weinig reden voor een fors hogere rente.

Amerikanen trekken weer driftig de creditcard

In november kwam er $ 28 miljard aan consumentenkrediet bij in de VS, gerekend was op slechts $ 18 miljard groei.  Vooral creditcardschulden zijn deze periode stevig opgevoerd mede vanwege het holiday season. We zien dat consumenten steeds vaker de creditcard gebruiken om aankopen te financieren. Enerzijds een goed teken dat het vertrouwen terugkeert in de economie en men bereid is schulden te maken, anderzijds geeft het aan dat de consument beschikt over weinig financiële ruimte. Het percentage van het beschikbare inkomen dat gespaard wordt, is sinds begin 2016 gehalveerd tot een lage 2,9%. De consument vaart steeds scherper aan de wind. Nu nog geen probleem gezien de aantrekkende arbeidsmarkt en lage rente.  Wel een trend om in de gaten te houden, dat heeft 2008 ons wel geleerd.

Meer geld voor Japanse burger maar...

De gemiddelde loongroei voor de werkende Japanner bedroeg 0,9% op jaarbasis in november. Weliswaar meer dan verwacht (+0,6), maar met het consumentenvertrouwen wil het nog niet echt vlotten. Dat viel in december juist onverwachts terug. Japanners zijn minder bereid om grote uitgaven te doen en zijn iets minder optimistisch over de arbeidsmarkt.

Tja, de consumptie moet links- of rechtsom omhoog. Dat is de blijvende uitdaging om tot een duurzaam economisch herstel te komen. Zolang er geen antwoord is op dit vraagstuk moet de centrale bank een uiterst ruim monetair beleid blijven voeren om de economie te ondersteunen. Dus ook voor 2018 voorzien we geen verandering in het huidige beleid. Dat ondersteunt overigens wel de beleggingscasus voor Japanse aandelen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel