Economische politieke spanningen lopen op

Economische politieke spanningen lopen op

11 januari 2018
De wereldwijde economische prestaties vieren hoogtij, maar een duidelijk minpunt zijn de oplopende economische spanningen tussen de VS en de rest van de wereld. Uiterst vervelend en een groot potentieel gevaar vanwege de impact. En wordt de bitcoinmanie getemd? Als het aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten ligt wel.

De wereldwijde economische prestaties vieren hoogtij, maar een duidelijk minpunt zijn de oplopende economische spanningen tussen de VS en de rest van de wereld. Uiterst vervelend en een groot potentieel gevaar vanwege de impact. En wordt de bitcoinmanie getemd? Als het aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten ligt wel.

Schot voor de boeg?

Het (nep)nieuws dat de Chinezen mogelijk de aankoop van Amerikaanse staatsobligaties vertragen of zelfs staken, sloeg in als een bom op de Amerikaanse obligatiemarkt. De tienjaarsrente tikte bijna de 2,6% aan. De Chinezen hebben bijna voor $ 1.200 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verzameld en juist dit jaar moet de VS $ 550 miljard meer lenen om de belastingverlagingen te betalen. Mogelijk dat de Chinezen een statement willen maken nu China en de VS elkaar steeds vaker in de haren vliegen op gebied van handel.  

Het scherp oplopen van de Amerikaanse tienjaarsrente is een serieuze bedreiging voor de economische groei in de VS. Daarbij merken wij op dat de opkomende financiële markten geraakt worden door kapitaaluitstromen en hierdoor onder druk komen.

Noord-Amerikaans handelsverdrag op de klippen?

Het NAFTA-verdrag is volgens de Canadezen op sterven na dood. Mogelijk trekt president Trump bij de besprekingen eind januari de stekker uit het verdrag. De VS wil grote aanpassingen die nadelig zijn voor Canada en Mexico. Zover is het nog niet, want ook in de VS is er veel weerstand. Mogelijk dat het verdrag wel wordt opgezegd, maar alles simpelweg bij het oude blijft. Een andere optie is dat het Congres in actie komt en het besluit aanvecht. De vraag blijft wel of Trump mogelijke importheffingen invoert na het opzeggen van het verdrag. Daartoe is hij gemachtigd.

Wat betekent dit?

Ongeveer een kwart van het wereldwijde nationale inkomen komt uit deze landen. De handelsrelaties tussen de VS, Mexico en Canada zijn omvangrijk en gevarieerd te noemen. De VS heeft zelfs een handelsoverschot met Canada als de energiecomponent buiten beschouwing gelaten wordt. Toch liggen er voor een aantal Amerikaanse sectoren stevige uitdagingen op de loer bij een opzegging van het verdrag. Denk daarbij aan de auto-industrie die veel auto’s assembleert en verkoopt in beide landen. De agrarische industrie in de VS zal hard worden geraakt, de topman van het agrarische conglomeraat Cargill sprak eerder al over een destructieve vergissing.

Wij stellen dat de onzekerheden voor de wereldeconomie nemen op het politieke vlak toe. Of dit echt leidt tot een (tijdelijke) verstoring van de economische prestaties is nog een vraagteken. Wel laat het de volatiliteit op de financiële markten oplopen.

Wordt de bitcoinmanie getemd?

De Zuid-Koreaanse overheid wil het handelen van bitcoins en alle andere cryptomunten verbieden. Hiervoor is een wetsvoorstel in de maak. De overheid stelt investeringen in cryptomunten gelijk aan gokken. De Zuid-Koreanen zijn een belangrijke speler in de wereld van de cryptomunten, waardoor de koers van de bitcoin met meer dan 12% daalde na deze mededeling. Toch is de opmars van de cryptomunten vooralsnog niet te stuiten, een van de grootste beurzen Binance heeft sinds begin dit jaar de deuren gesloten voor nieuwe toetreders om de eindeloze aanvragen te kunnen afwerken.       

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel