ECB herziet monetaire visie

ECB herziet monetaire visie

12 januari 2018
De ECB-notulen hadden een onverwachte scherpe boodschap in zich. Al begin dit voor jaar komt er een herziene visie op het monetaire beleid. De Chinese handel in 2017 boekte een recordoverschot en dat is niet tot ieders tevredenheid. De Amerikaanse producentenprijzen daalden onverwachts in december.

De ECB-notulen hadden een onverwachte scherpe boodschap in zich. Al begin dit voor jaar komt er een herziene visie op het monetaire beleid. De Chinese handel in 2017 boekte een recordoverschot en dat is niet tot ieders tevredenheid. De Amerikaanse producentenprijzen daalden onverwachts in december.

Herziening ECB-visie aanstaande

Tot voor kort vaarde de ECB een koers van een aanhoudend ruim monetair beleid waarbij obligatie-aankopen mogelijk na september 2018 konden voortduren. Die visie is meer van tafel af gegaan blijkt uit de notulen. De eurozone-economie blijft naar verwachting van de ECB stevig groeien dus noodzaak om zo fors te stimuleren verdwijnt. De komende tijd zal de focus meer op de inflatie-ontwikkeling liggen. Echter deze is nog erg zwak in de eurozone en er is weinig reden voor een snelle en vooral felle opleving. Ja, de ECB schuift iets op met haar denkrichting maar dat is vooralsnog geen reden tot zorg.

Chinese handel sluit 2017 sterk af

China liftte in december mee op de golven van de aantrekkende mondiale handel. In dollartermen steeg de export met 10,9% jaar-op-jaar, een stuk beter dan de voorziene 9,1%. De import groeide slechts met 4,5%. Een welkom geschenk waren de groeiende handelscijfers van 2017. De economische groei bleef hierdoor op peil, ondanks de reorganisatie van de zware industrie.

Maar het gegroeide handelsoverschot tot $ 423 miljard roept meer weerstand op in de wereld. De VS, met een recordhandelstekort van $ 275 miljard over 2017, roert zich, waarbij Trump spreekt over oneerlijke praktijken. Het importstaalonderzoek in de VS is zojuist afgerond en mogelijk komen er importheffingen op Chinees staal in de komende drie maanden. De bovengenoemde handelscijfers werken verdere escalatie van een ‘handelsruzie’ met de VS in de hand.

Daarnaast denken we dat de Chinese uitvoer de komende tijd meer tegenwind ondervindt door de duurdere munt. Overall komt de Chinese economische groei meer in het geding in 2018, het groeipercentage van circa 6,8 a 6,9% over 2017 zal vermoedelijk iets terugvallen naar 6,5%.

Amerikaanse producentprijzen op de glijbaan

Geheel onverwachts daalden de verkooprijzen bij Amerikaanse producenten met 0,1% ten opzichte van een maand eerder. De eerste maandelijkse daling sinds augustus 2016. Op jaarbasis gezien bedroeg de prijsstijging slechts een beperkte 2,6%. Eerder deze week zagen we al dat de importprijzen in de VS ook al tegenvielen. Het inflatieraadsel blijft dus voortduren voor de Fed. De oude wet van sterkere economische groei en verkrappende arbeidsmarkt leidt niet tot een hogere inflatie.

Wat is de verklaring? De prijzen in de grote dienstensector blijven dalen mede door disruptie en de grote concurrentie en dat werkt door in de producentenprijzen. Deze trend gaat door en zal de inflatie blijven drukken de komende tijd.    

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel