ECB een halt toegeroepen?

ECB een halt toegeroepen?

26 januari 2018
Daar heeft het wel veel van weg. De schrik bij beleggers dat de ECB snel aan het ruime monetaire beleid gaat tornen, was geheel onterecht. De veelbesproken verandering van de forward guidance bleef achterwege mede door de onverwachts sterke euro. Dat is een direct gevaar voor de euro-economie. Het Duitse ondernemersvertrouwen staat weer op recordniveau en de Amerikaanse arbeidsmarkt dendert door en lonen beginnen te volgen.

Daar heeft het wel veel van weg. De schrik bij beleggers dat de ECB snel aan het ruime monetaire beleid gaat tornen, was geheel onterecht. De veelbesproken verandering van de forward guidance bleef achterwege mede door de onverwachts sterke euro. Dat is een direct gevaar voor de euro-economie. Het Duitse ondernemersvertrouwen staat weer op recordniveau en de Amerikaanse arbeidsmarkt dendert door en lonen beginnen te volgen.

ECB tot halt geroepen?

De decembernotulen van de ECB bevatte de duidelijke boodschap van een snelle herziening van het huidige monetaire beleid in 2018. De financiële markten waren al ingemasseerd voor dit evenement. En dan toch niet!

De verrassing zit in de snelle en onverwachtse stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Nu de geldkraan dichtdraaien duwt de euro verder omhoog. Ook uitlatingen in de VS dat een verdere dollardaling daar wordt verwelkomd, is eveneens geen fijn signaal voor de euro en de economische groei. ECB-baas Draghi keurde de Amerikaanse zienswijze gisteren ook sterk af.

Zoals wij al eerder stelden in onze artikelen, zien we de Europese exportorders nu al een paar maanden teruglopen en de sterke euro houden we daar direct verantwoordelijk voor. En die trend kan zich de komende maanden voortzetten.

Om het economische herstel niet nog meer in de wielen te rijden, moet Draghi zich nu wel koest houden. Mogelijk gaat bij een afzwakkende economische groei de geldkraan weer verder open, ook die optie gooide de ECB op tafel. Het ECB-beleid blijft ongewijzigd met de maandelijkse € 30 miljard aan obligatie-inkopen. Het is te verwachten dat pas medio 2019 een eerste beleidsrenteverhoging op de rol staat. Zolang de onrust op het valuta/exportfront blijft aanhouden dan houdt de ECB zich gedeisd. Dat impliceert de komende drie tot vier maanden weinig verandering.

Duits ondernemersvertrouwen op recordniveau

Het Duitse ondernemersvertrouwen, vastgelegd in de Ifo-index, steeg in januari onverwachts krachtig door. Eergisteren toonde de Duitse inkoopmanagersindexcijfers hetzelfde beeld. Dus een krachtigere economische Duitse groei begin 2018 ligt in het verschiet. Vooral onder de retailers steeg het vertrouwen, die voelen de toegenomen koopkracht bij burgers. De fabrikanten waren juist iets terughoudender, die hebben last van de sterkere euro en zien ook minder vraag uit China. Deze twee laatste factoren hebben vooralsnog beperkte impact en worden gecompenseerd door fiscale stimulering later dit jaar. De economische zon blijft volop schijnen de komende maanden in Duitsland.

Arbeidsmarkt VS ijzersterk

Afgelopen week meldden zich 233.000 Amerikanen voor het ontvangen van een eerste werkloosheidsuitkering. Wederom een sterk cijfer uit de arbeidsmarkt en dat is al de 151e maand op rij dat de aanvragen onder de 300.000 blijven. Een getal onder die grens indiceert een aantrekkende arbeidsmarkt. Binnenkort zakt de werkloosheidspercentage in de VS door de 4% en zal in 2018 mogelijk verder dalen tot 3,5%. Dat gaat eindelijk de lonen in een opwaartse beweging zetten, die nu toch langzaam richting de 3,0% op jaarbasis gaan kruipen. Dat wordt wel steeds duidelijker.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel