Deur op slot bij Amerikaanse overheid?

Deur op slot bij Amerikaanse overheid?

19 januari 2018
Plots is daar het gevaar van sluiting van de Amerikaanse overheid die mogelijk het komende weekend van kracht wordt. Dat wordt zeker opgelost, maar het geeft wel economische onrust en ongemak. Verder kwam er een tweede bevestiging over het wel en wee van de Amerikaanse industrie begin 2018. Deze graadmeter, de Philly Fed-index, toonde oplopende prijzen.

Plots is daar het gevaar van sluiting van de Amerikaanse overheid die mogelijk het komende weekend van kracht wordt. Dat wordt zeker opgelost, maar het geeft wel economische onrust en ongemak. Verder kwam er een tweede bevestiging over het wel en wee van de Amerikaanse industrie begin 2018. Deze graadmeter, de Philly Fed-index, toonde oplopende prijzen.  

Gedeeltelijke sluiting Amerikaanse overheid aanstaande?

Als er geen overeenstemming komt over een aanvullende overheidsbegroting in het Congres voor middernacht dan gaat de overheid gedeeltelijk op slot. Het geld is bijna op, het schuldenplafond moet omhoog en daar wringt nog even de schoen. Ambtenaren werkzaam bij ‘niet-essentiële’ diensten gaan gedwongen op verlof. Vervelend voor onder andere toeristen die tegen dichte bezienswaardigheden aanlopen.

Economisch gezien zijn er zeker gevolgen. Mogelijk komen er 800.000 werknemers thuis te zitten die ook even geen salaris krijgen. Overigens wordt dat achteraf na verhoging van het schuldenplafond ingelopen. Ook vervelend is een de mogelijke stopzetting van belastingteruggaven aan burgers, dat proces loopt veelal vanaf eind januari tot medio februari. Dat kan het consumentenvertrouwen en de bestedingen schaden. Ook de publicatie van economische data, zoals de groei van de economie of arbeidsmarktgegevens, worden opgeschort. Bij een extreem lange sluiting kan de schatkist echt leeg raken. Ergens begin maart kan de situatie ontstaan dat de VS technisch failliet is.

Samengevat; een eventuele korte sluiting van een of twee weken trekt de economische groei beperkt - een paar tienden- neerwaarts. Daar stappen beleggers snel overheen gezien de uitstekende macro-omgeving. Wij gaan uit van mogelijk tijdelijke turbulentie op de financiële markten.

Philly Fed-index blijft op hoog niveau

De Philly Fed-index, de industriële activiteitengraadmeter voor de regio Philadelphia liet een licht lager beeld zien in januari. Eerder deze week leverde de regio New York een soortgelijk rapport af. Toch blijft de Philly-index op een hoog niveau. De instroom van nieuwe orders ging stevig op zijn retour. Een ander opmerkelijke verandering zagen we in de betaalde en ontvangen prijzen. Die stijgen en vooral fabrikanten weten hogere verkoopprijzen te realiseren. Dat zal doorwerken in de inflatiecijfers de komende tijd. Als de prijsverhogingen niet worden doorgegeven aan consumenten of andere afnemers dan komen de marges bij o.a. retailers verder onder druk te staan.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel