Cryptomunten in de uitverkoop

Cryptomunten in de uitverkoop

17 januari 2018
In de cryptovalutamarkt ging de boel stevig onderuit nadat Zuid-Koreaanse en Chinese autoriteiten overwegen de handel in cryptos te willen reguleren. In het VK wordt het economisch plaatje somberder en vanuit de VS kwam een eerste indicatie over de industriële activiteiten in 2018, die ruw verstoord werd door het weer.

In de cryptovalutamarkt ging de boel stevig onderuit nadat Zuid-Koreaanse en Chinese autoriteiten overwegen de handel in crypto’s te willen reguleren. In het VK wordt het economisch plaatje somberder en vanuit de VS kwam een eerste indicatie over de industriële activiteiten in 2018, die ruw verstoord werd door het weer.

Koerstumult in cryptovalutaland

De bekendste cryptomunt, de bitcoin, dook gisteravond zelfs even onder de $ 10.000 grens. Aanleiding is het mogelijk uitbannen van de cryptobeurzen in Zuid-Korea, een land waar de grootste beurzen van de wereld zijn gevestigd. Ook China wil het speculeren met deze valuta tegengaan. Kortom, begrijpelijk dat beleggers zich zorgen maken en vervolgens de uitgang zochten in een lege markt. Met grote negatieve koersuitslagen tot gevolg.

De vraag rest of dergelijke obstakels het einde betekent voor bitcoin en consorten? Uit het verleden is gebleken dat dergelijke acties voor een tijdelijke verstoring zorgen. De handel kan zo mogelijk ook verplaatsen naar gebieden met minder stringente regelgeving. Neemt niet weg dat de cryptovaluta’s en overheden tot elkaar veroordeeld zijn en tot een meer gereguleerd framework moeten komen op termijn.

Tja, en dan de waardering van al deze munten. De forse koersbewegingen aanschouwend van de afgelopen dagen is de conclusie dat de cryptomarkt nog erg onvolwassen is. En er is geen enkele stabiliserende factor te bespeuren. Angst, manipulatie en hebzucht regeren bij de koersvorming van vele cryptomunten. Welkom in het wilde westen van de koersvorming met enorme uitslagen. Overigens zegt die koersvorming veelal niks over de mogelijke inhoudelijke casus van de onderliggende cryptomunt. Kortom, aan alle voorwaarden van speculatie wordt voldaan in onze optiek.

Vooruitzichten economie VK grimmiger

Onder economen is weinig optimisme te bespeuren over de Britse economie. Voor 2018 en 2019 komt de groei uit op een magere 1,4% op jaarbasis, aldus de peilingen. De inflatievoet lag in december op een hoge 3% op jaarbasis en dat is ruim boven de doelstelling van 2% van de centrale bank. De gemiddelde salarisstijging blijft daarbij ver achter en dat gaat consumptie kosten. Een beperkte toename van 1,2% op jaarbasis wordt voorzien voor de komende paar jaar. Geen prettig vooruitzicht.
Het wordt pijnlijk duidelijk dat de consument de dupe is van de Brexit/teruggang. De exportbedrijven hebben nog enig voordeel van de gedaalde munt op de eindmarkten.

Hoe verder?

De centrale bank zit gevangen in deze omgeving en kan weinig uitrichten. Bij een opleving van de economie (hogere lonen) moet de beleidsrente omhoog. En dat remt op zijn beurt weer de groei. Een verdere verslechtering van de economie zet de lonen verder onder druk en jaagt inflatie aan door een wegzakkende munt. Er is even geen quick fix. De oplossing; lagere lonen en exportherstel, maar dat is een langduriger proces. En ja, de onzekere uitkomst van de Brexit is daarbij geen voordeel. Selectiviteit is daarom geboden bij Britse aandelen, waarbij bedrijven met een focus op de binnenlandse markt het meest kwetsbaar zijn.

Eerste industrieel ijkpunt in 2018 in VS

De Empire State-index, de industriële activiteitengraadmeter voor de regio New York, ging licht op zijn retour tot 17,7 punten. Iets onder de verwachting, maar de barre weersomstandigheden in de regio is een verzachtende factor. De nieuwe orderinstroom en ontwikkeling van de werkgelegenheid vielen wel behoorlijk tegen. Maar niet getreurd, de toekomstverwachtingen (6-maands) gingen vrolijk hoger en ook zijn fabrikanten voornemens meer te investeren. De belastinghervormingen helpen daarbij. Samengevat; een geruststellende aftrap van 2018.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel