Consumentenvertrouwen eurozone op recordniveau

Consumentenvertrouwen eurozone op recordniveau

24 januari 2018
Het consumentenvertrouwen in de eurozone tikt bijna de recordstand aan van mei 2000 deze maand. Dat betekent normaliter nog meer bestedingen. Het vertrouwen onder Duitse beleggers en investeerders, gemeten door de ZEW-index steeg sterk door in januari. En in Japan kijken ze terug op een prima handelsjaar.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone tikt bijna de recordstand aan van mei 2000 deze maand. Dat betekent normaliter nog meer bestedingen. Het vertrouwen onder Duitse beleggers en investeerders, gemeten door de ZEW-index steeg sterk door in januari. En in Japan kijken ze terug op een prima handelsjaar.

Eurozone consument optimistischer

Het consumentenvertrouwen in de eurozone pakte in januari hoger uit dan verwacht. Grote aanjager is de continue verbetering van de arbeidsmarkt. Daarnaast dragen stijgende huizen- en aandelenprijzen sterk bij aan het feel-good-verhaal. Dit betekent normaal gesproken een stijgend huishoudelijke uitgavenpatroon. En dat is ook wel te verwachten bij dit herstel. Veel werklozen krijgen een baan of arbeiders ontvangen een hoger loon en dat extra geld wordt veelal direct omgezet in bestedingen. De jaarlijkse bestedingsgroei in de eurozone kan dit jaar tussen de 2,5% en 3% uitkomen. Mogelijke fiscale presentjes van overheden kunnen die bestedingen nog extra gaan voeden. Gezien de grote stempel die de consumptie drukt op de economische groei, denken wij dat dit jaar een groei van circa 2,5% mogelijk is. 

ZEW-index geeft sterk signaal af.

Zowel de huidige als de toekomstige economische condities beoordelen Duitse investeerders en beleggers aanzienlijk beter in januari. De snelle opmars van de euro ten opzichte van de dollar maakt nog geen indruk, evenals de opgaande olieprijs en stijgende rentestand. Nee, de Duitse handelsperspectieven zijn uitstekend en dat dringt de negatievere zaken naar de achtergrond. Het Duitse vertrouwen kan de komende tijd verder stijgen nu een brede regeringscoalitie in de maak is. Deze club gaat waarschijnlijk beperkte fiscale stimuleringen doorvoeren. En de veranderende wisselkoersverhoudingen kunnen wel degelijk effect gaan hebben op de diverse Europese bedrijfswinsten de komende tijd. Zeker als de eurostijging snel doorzet. Een niveau van de euro van $ 1,30 of meer gaat pijn doen.

Japanse handelscijfers december voldoen

De waarde van de Japanse exporten steeg in december met 9,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dit viel licht tegen, want men rekende op een toename van 10%. De importen namen wel forser toe met 14,9% (geschat: 12,4%). Dit komt mede door de stijgende olieprijs en meer binnenlandse vraag. Voor Japanse exporteurs was 2017 een bijzonder goed jaar, de totale groei kwam uit op 11,8%.

Dit succes komt van de aantrekkende wereldhandel en de zwakkere munt. Deze factoren blijven ook in de eerste jaarhelft van kracht. Het groeiherstel in Japan leunt zwaar op de export maar eindelijk zien we nu ook de binnenlandse consumptie en de investeringen licht aantrekken. Dat is broodnodig om tot een duurzaam herstel te komen.

Een sterk aantrekkende yen is het grootste gevaar voor Japan, die kan de uitvoer remmen. Daar zijn de monetaire beleidsmakers ook erg bang voor. Nu de yen flink aansterkt ten opzichte van de dollar zullen de beleidsmakers het monetaire beleid ongewijzigd blijven voortzetten.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel