Banenrapport VS magertjes

Banenrapport VS magertjes

08 januari 2018
Het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag stelde licht teleur, vooral de banencreatie in de dienstensector viel tegen in december. In de VS loopt het handelstekort op en in Australië rekent de overheid op een 20% lagere prijs voor ijzererts in 2018, mede door een toenemende productie en afkoeling van Chinese economie.

Het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag stelde licht teleur, vooral de banencreatie in de dienstensector viel tegen in december. In de VS loopt het handelstekort op en in Australië rekent de overheid op een 20% lagere prijs voor ijzererts in 2018, mede door een toenemende productie en afkoeling van Chinese economie.

Licht teleurstellend banenrapport

Gerekend was op een toename van 190.000 banen in de VS, de uiteindelijke creatie kwam uit op 148.000 stuks. Het was vooral de dienstensector die het liet afweten, in de detailhandel verdwenen zelfs 20.000 banen. Dat is uitzonderlijk en toont volgens ons nogmaals de versnelde opmars aan van online-verkopen.

Het werkloosheidspercentage in de VS bleef in december stabiel op 4,1%, per saldo verkrapte de arbeidsarbeidsmarkt daarmee met iets meer dan 100.000 personen. De groei van de beroepsbevolking in deze periode ligt rond de 50.000 personen. Het is te verwachten dat het werkloosheidspercentage zelfs 3,7% gaat aantikken dit jaar. 

Qua loonontwikkeling ging het in december crescendo, het gemiddelde uurloon steeg 0,3% op maandbasis en dat is fors te noemen. Op jaarbasis ziet het plaatje er wat gematigder uit, 2,5% is niet het niveau dat direct meer looninflatie uitlokt. Daarvoor moeten we dik boven de 3% op jaarbasis zitten. Overigens blijven de inflatiecijfers in de VS zeer gematigd, voor 2018 en 2019 wordt geen stijging voorzien tot boven de 2% op jaarbasis.

Handelstekort VS loopt op

Het handelstekort in de VS liep in november stevig op tot boven de $ 50 miljard. Er is zowel groei in exporten als in importen, maar de laatste component steeg forser. Het verloop van het handelstekort over het vierde kwartaal wijst op een behoorlijk negatieve impact voor de economische groei, die naar verwachting uitkomt op 2,7%. Uiteraard voldoende hoog.

IJzerertsprijs lager in 2018

De Australische overheid voorziet een gemiddelde opbrengstprijs van rond de $ 51,- per ton voor ijzererts in 2018. Dat niveau is aanzienlijk lager dan de huidige prijs van $ 75,-. Veel grote mijnbouwers breiden de productie uit in 2018. Gedane investeringen in productie komen tot wasdom en bij kostprijzen die tussen $ 15,- en $ 20,- per ton liggen, is het delven bij lagere opbrengstprijzen nog steeds lucratief.

Een andere negatieve factor is grootverbruiker China. Daar is nog steeds overcapaciteit in de staalsector die gereduceerd moet worden. De oververhitte Chinese vastgoedsector, de grote staalafnemer, zal ook minder hard groeien in 2018. De Chinese regering wil speculatie en kredietgroei de kop indrukken. Het is wel de vraag hoe sterk de Chinese overheidsknieën zijn. De vastgoedsector is indirect verantwoordelijk voor 20% van de economische groei. En een al te snelle afkoeling van de economische groei kan Beijing niet gebruiken. Een lagere ijzerertsprijs betekent minder gunstige vooruitzichten voor mijnbouwers, maar ook voor staalfabrikant ArcelorMittal, dat grote belangen heeft in de ijzerertswinning.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel