Ambtenaren weer aan de slag

Ambtenaren weer aan de slag

23 januari 2018
Diverse ambtenaren in de VS mogen weer aan de slag na overeenstemming over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. Het noodwetje geeft onderhandelaars een paar weken extra tijd om tot een definitievere oplossing te komen. De Japanse geldpolitiek blijft ongewijzigd en dat is positief voor de aandelenbeleggers. Het IMF verhoogde de mondiale economische groeiverwachtingen en de olieprijs nestelt zich steviger rond de $ 65,- per vat.

Diverse ambtenaren in de VS mogen weer aan de slag na overeenstemming over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. Het noodwetje geeft onderhandelaars een paar weken extra tijd om tot een definitievere oplossing te komen. De Japanse geldpolitiek blijft ongewijzigd en dat is positief voor de aandelenbeleggers. Het IMF verhoogde de mondiale economische groeiverwachtingen en de olieprijs nestelt zich steviger rond de $ 65,- per vat. 

Japanse geldpolitiek ongewijzigd

De Japanse centrale bank ziet de inflatie stabiliseren, maar dat is onvoldoende om direct het monetaire beleid te wijzigen. Het inflatierisico blijven duidelijk aan de onderkant liggen, voor het komende fiscale jaar voorzien de monetaire beleidsmakers een 1,4% prijsstijging op jaarbasis. Dat is nog ver weg van de 2%. Verder wil de centrale bank geen enkele speculatie over een wijzigend monetair beleid. De economie is nog te fragiel en een minder ruim monetair beleid jaagt direct de yen omhoog en bedreigt onmiddellijk de export, de kurk waar de Japanse economie op drijft. Dus we gaan nog lekker door met het extreme monetaire beleid. En dat klinkt als muziek in de oren bij aandelenbeleggers.

IMF voorziet hogere mondiale economische groei

Het IMF ziet de mondiale groei voor 2018 en 2019 uitkomen op 3,9% en daarmee wordt de taxatie met 0,2% verhoogd. Grote aanjager is de VS met de belastingverlagingen. De vraag is wel hoe lang dat effect valide is. Het IMF denkt een aantal jaren, veel economen rekenen op eind 2018. Wij gaan eveneens uit van een beperkte houdbaarheid van de fiscale prikkel en voorzien eind dit jaar een afbrokkelende groei voor de VS. Dat maakt dat de IMF-aanname aan de rooskleurige kant is.

Olieprijs still going strong

De prijs voor een vat WTI-olie nestelt zich stevig rond de $ 65,- per vat. De productiebeperkingen van de OPEC - mede door de uitval van Venezuela en de aantrekkende mondiale economie - zorgen voor snellere stabiliteit op de oliemarkt en een hogere olieprijs. Mogelijk zal in de tweede jaarhelft het overaanbod van olie omslaan in een gematigd tekort. De grote winnaar is de Amerikaanse schalieolie-industrie. Die vult grotendeels de OPEC-productiebeperking van 1,7 miljoen vaten op, maar commentaar vanuit OPEC hierover blijft achterwege. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorziet de vraag naar olie in 2018 toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag. Al met al redenen om voor de korte termijn uit te gaan van een redelijk stabiele olieprijs.

Een olieprijs op een niveau van $ 65,- kan de winstgevend in de oliesector fors aanjagen. De komende tijd kunnen de cijfers van olieconcerns en olieservicebedrijven weleens gaan verrassen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel