Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit  week 51

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit  week 51

18 december 2017
Met welk humeur aandelenbeurzen 2017 afsluiten, hangt in belangrijke mate af van Washington. Slagen de Republikeinen erin deze week de belastinghervorming definitief door het Congres te jagen? Dat is de vraag van $ 1.500 miljard, het bedrag dat met de hervorming gemoeid is.

Met welk humeur aandelenbeurzen 2017 afsluiten, hangt in belangrijke mate af van Washington. Slagen de Republikeinen erin deze week de belastinghervorming definitief door het Congres te jagen? Dat is de vraag van $ 1.500 miljard, het bedrag dat met de hervorming gemoeid is.

Ogen gericht op Senaat

Een Republikeinse werkgroep, met deelnemers uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, bereikte een compromis tussen de teksten die eerder in beide kamers apart werden goedgekeurd. Hierover moet nu opnieuw gestemd worden.

De ogen zijn vooral op de Senaat gericht. Er zijn 100 senatoren, waarvan 52 Republikeinen. Van twee Republikeinen is  - omwille van gezondheidsredenen - onzeker of ze kunnen deelnemen aan de stemming. Vijf andere Republikeinen hadden flinke twijfels bij het bereikte compromis. Maar na een paar laatste aanpassingen aan de voorgestelde tekst, leek het er net voor het weekend op dat de nodige stemmen alsnog gehaald zullen worden.  

De Republikeinen hebben er alle belang bij om de stemming te laten slagen. Niet alleen om de hervorming zo snel mogelijk te laten ingaan, maar ook omdat begin 2018 hun meerderheid in de Senaat verder afbrokkelt. Bij vervroegde verkiezingen in de staat Alabama verloren ze vorige week hun zetel aan de Democratische kandidaat. Die neemt over een paar weken zijn plek in. Zodat de Republikeinse senaatsmeerderheid gedecimeerd wordt tot één stem.

Aandelenanalisten hadden in hun winstschattingen voorlopig nog geen rekening gehouden met lagere belastingen. Toch wordt uitstel van stemming, of een afstel, gezien als een afknapper voor de (Amerikaanse) beurs, en ook voor de beurzen in de rest van de wereld. Beleggers hebben zich de voorbije maanden aanzienlijk laten leiden door vooruitzichten op lagere (bedrijfs)belastingen. En dat heeft de aandelenkoersen opgedreven.

Voor de langere termijn lijkt de uiteindelijke impact op de economische groei van het belastingplan beperkt te zijn. In ieder geval onvoldoende om de Amerikaanse groei tot 3% op te tillen. Dat getal presenteerde minister van financiën Mnuchin om aan te tonen dat minder belastingontvangsten zichzelf zouden terugbetalen via hogere economische groei. Niet dus.

Ook de Federal Reserve gelooft daar niet in. Vorige week trokken de centrale bankiers hun groeiverwachtingen voor 2018 weliswaar op (met 0,4%), maar de verwachtingen voor de langere termijn bleven onveranderd. Lees: de Fed rekent niet op een aanhoudend positief effect.

De Amerikaanse economie blijft nog wel even op stoom, te vergelijken met de traagheidswet uit de natuurkunde: een lichaam dat in beweging is, wil in beweging blijven. Maar uiteindelijk moeten er toch nieuwe impulsen komen. Naarmate 2018 zal vorderen, valt te bezien of dat inderdaad gebeurt.

Dergelijke impulsen kunnen bijvoorbeeld uit de bedrijfsinvesteringen komen. Waarmee we meteen zijn aanbeland bij de economische agenda van deze week. Vrijdag staan nieuwe cijfers over de orders voor duurzame goederen op de rol. Binnen dat globale cijfer zijn vooral de kapitaalgoederen van belang. Die hebben namelijk een rechtstreeks verband met het (te verwachten) investeringsvolume. Dat liep de laatste maanden op. Het is belangrijk dat het dat blijft doen.

Europa: goede vertrouwenscijfers verwacht

In de eurozone komen deze week cijfers over het consumentenvertrouwen en de Duitse IFO-indicator (ondernemersvertrouwen) naar buiten. We verwachten goede cijfers.

Ondersteund door de betere arbeidsmarkt, gaf de Europese consument de voorbije maanden een impuls aan de economie. Van hogere lonen is voorlopig geen sprake. Maar het feit dat meer mensen een baan vinden, zal blijvend positief inwerken op het algemene vertrouwen.

Samen met zijn Europese collega’s blaakt ook de Duitse ondernemer van het vertrouwen. Binnen de eurozone is er de economische versnelling. En daarnaast stimuleert de goede gang van zaken wereldwijd de Europese uitvoer. Die lijkt weinig last te hebben van de duurdere euro.

Tot slot gaan komende donderdag de Catalanen naar de stembus. Volgens de peilingen verliezen de separatisten hun meerderheid in het regionale parlement. Sowieso verzachtte de toon de voorbije weken. Er zou niet langer worden aangestuurd op een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring, maar meer op een dialoog met Madrid. De lont lijkt dus enigszins uit het kruitvat. We verwachten dan ook weinig invloed van deze verkiezingen op financiële markten.   

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel