Duitse investeerders tonen minder vertrouwen

Duitse investeerders tonen minder vertrouwen

13 december 2017
De Duitse vertrouwensgraadmeter voor investeerders, de ZEW-index, onderging in december een daling doordat Duitse beleggers meer risico's zien op het politieke vlak. In de VS stijgen de producentenprijzen meer dan verwacht en volgens de Asian Development Bank komt de Chinese groei verder onder druk in 2018.

De Duitse vertrouwensgraadmeter voor investeerders, de ZEW-index, onderging in december een daling doordat Duitse beleggers meer risico's zien op het politieke vlak. In de VS stijgen de producentenprijzen meer dan verwacht en volgens de Asian Development Bank komt de Chinese groei verder onder druk in 2018.

Duitse investeerders tonen minder vertrouwen

De decemberdip van de Duitse ZEW-index laat zien dat Duitse beleggers zich meer zorgen maken over de vorming van een regering in eigen land. Naar verwachting zal in februari of maart 2018 een brede coalitie worden geformeerd. Ook het Brexit-dossier zit beleggers niet lekker. Het zijn allemaal zaken die ingrijpen op de toekomst. De huidige marktcondities beoordeelden de beleggers zelfs 'beter'. Wij denken dat de effecten van het mindere politieke klimaat snel wegebben voor het investeerdersvertrouwen en de Duitse economie. Een pakket van Duitse fiscale stimulering, waar elke grote Duitse politieke partij achterstaat, gaat de economie ondersteunen later in 2018.

Amerikaanse producentenprijzen schieten omhoog

In november stegen de producentenprijzen met 0,4% maand-op-maand. Dat was iets meer dan de geprojecteerde 0,3%. Op jaarbasis kwam de stijging uit op 3,1% en dat was de grootste toename sinds begin 2012. We zien langzaam dat inflatie de Amerikaanse economie binnensluipt. De prijsstijgingen doen zich op een steeds breder vlak voor en beperken zich niet meer tot de volatielere componenten. Het is echter de vraag in hoeverre de hogere prijzen kunnen worden doorgegeven naar de eindgebruikers. In veel afzetmarkten staan prijzen nog onder druk en nemen producenten de hogere inputkosten voor hun rekening.

Chinese economische groei vlakt af in 2018

Dat zijn de woorden van de Asian Development Bank die de 2017-groei op 6,8% inschat voor China, maar voor 2018 'slechts' een expansie van 6,4% voorspelt. Er zal op gecontroleerde wijze een zachte Chinese economische landing komen teneinde de schuldenberg te beheersen. Gisteren zagen we nog dat de genomen maatregelen nog (te) weinig effect sorteren, de Chinese kredietgroei was explosief toegenomen in november. Een te harde landing, tot onder de 6% economische groei, geeft mogelijk sociale onrust en daar zit Beijing helemaal niet op te wachten. In dat geval komt de stimulering direct weer van stal.

Gaat dit direct effect hebben op de andere Aziatische landen?

Ja, maar beperkt. De aantrekkende vraag vanuit de VS en Europa vangt Chinese vraaguitval op, is de verwachting. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de economische groei in het Westen voldoende doorzet in 2018. Maar daar gaan we vooralsnog van uit. Mogelijk zijn er grotere negatieve gevolgen voor landen die afhankelijk zijn van grondstoffenexporten naar China.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel