Catalanen stemmen opnieuw voor onafhankelijkheid

Catalanen stemmen opnieuw voor onafhankelijkheid

22 december 2017
De onafhankelijkheidspartijen in Catalonië krijgen opnieuw de politieke meerderheid in het parlement, die ze in oktober ontnomen was door Madrid. Het is een duidelijk afkeurend signaal richting de Spaanse centrale regering. En verder deelt het IMF druk waarschuwingen uit aan het eind van het jaar. Ditmaal zijn de obligaties van de opkomende landen de pineut. Wederom een positieve gezondheidscheck voor de Amerikaanse economie; de voorspellende 'leading indicators' voorzien een sterke economische voortgang.

De onafhankelijkheidspartijen in Catalonië krijgen opnieuw de politieke meerderheid in het parlement, die ze in oktober ontnomen was door Madrid. Het is een duidelijk afkeurend signaal  richting de Spaanse centrale regering. En verder deelt het IMF druk waarschuwingen uit aan het eind van het jaar. Ditmaal zijn de obligaties van de opkomende landen de pineut. Wederom een positieve gezondheidscheck voor de Amerikaanse economie; de voorspellende 'leading indicators' voorzien een sterke economische voortgang.

Catalonië kiest weer voor onafhankelijkheid

Maar of die onafhankelijkheid nu dichterbij is gekomen, is maar de vraag. Wat we wel weten is dat er meer onzekerheid op tafel ligt over hoe diverse dossiers moeten worden ingevuld. Wat is de impact op financiële markten? Die lijkt beperkt, omdat de Catalanen meer de dialoog willen opzoeken en minder de confrontatie. De Spaanse aandelenmarkt is uiteraard iets meer gevoelig voor dit soort sentiment en dat kan meer volatiliteit geven. Vooralsnog beschouwen wij het dossier vanuit economisch perspectief als beheersbaar. De Spaanse tienjaarsrente liep licht op na het verkiezingsnieuws van 1,45% naar 1,50%. Dat is geen uitslaande brand.   

IMF waarschuwt voor obligaties opkomende markten

Het IMF benadrukte in een rapport nogmaals de correlatie tussen de oplopende Amerikaanse beleidsrente en de buitenlandse kapitaalinstroom in de opkomende landen. Dat renteverband blijkt veel belangrijker te zijn voor de kapitaalinstroom dan de economische prestaties van de landen of de risicobereidheid van beleggers.  En ja er komt een periode aan waarin veel buitenlandse schuld moeten worden geherfinancierd en de Amerikaanse beleidsrente flink gaat oplopen.

Het terugtrekken van buitenlands kapitaal geeft direct stress en kan economieën in opkomende landen onder druk zetten door hogere rentelasten/verzwakkende valuta's. Ja, het was een mooi feestje, die belegging in obligaties van opkomende markten, maar we naderen nu wel het einde stelt het IMF. Wij voegen daaraan toe dat het renteverschil tussen de obligaties van ontwikkelde en opkomende landen historisch gezien laag is en dat terwijl de kredietkwaliteit van de aanwezige opkomende landen verslechtert.

De slotsom is dat diverse signalen voor obligaties opkomende landen wijzen op opstekende tegenwind. Binnen ons beleggingsbeleid zijn er momenteel geen obligaties van de opkomende landen aanwezig.        

Amerikaanse economie blaakt van gezondheid

De Amerikaanse 'leading indicators' stegen met 0,4% en voldeden daarmee keurig aan de verwachtingen. De huidige solide groei van de economie zal ook in eerste helft van 2018 aanhouden. Vooral het verbeterde sentiment onder burgers en het groeiende orderboek bij bedrijven dragen bij aan deze opwaartse economische beweging.

Verder werd gisteren bekend dat de economische groei voor het derde kwartaal is vastgesteld op 3,2% op jaarbasis. Bijzonder sterk waren daarbij de bedrijfsinvesteringen, die namen zelfs toe met 10,8%. De Amerikaanse economie blijft prima cijfers produceren en begint 2018 sterk.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel