Amerikaanse loongroei aanhoudend zwak

Amerikaanse loongroei aanhoudend zwak

11 december 2017
Het officiële Amerikaanse banenrapport was afgelopen vrijdag de publiekstrekker waarbij het gehoopte loonspektakel uitbleef. Verder daalde het consumentenvertrouwen in de VS en is de handel in bitcoinfutures gestart.

Het officiële Amerikaanse banenrapport was afgelopen vrijdag de publiekstrekker waarbij het gehoopte loonspektakel uitbleef. Verder daalde het consumentenvertrouwen in de VS en is de handel in bitcoinfutures gestart.

Amerikaanse loongroei aanhoudend zwak
In november kwamen er 228.000 banen bij in de VS, dat is iets meer dan de voorziene 200.000 stuks. In de afgelopen maand kwamen er 148.000 nieuwkomers op de arbeidsmarkt wat betekent dat er opnieuw een verkrapping optrad in het arbeidspotentieel. De brede werkloosheidsgraadmeter U6, die onder andere gedwongen parttimers meetelt als deels werkloos, daalde van 8,0% tot 7,9%. Medio dit jaar lag dit percentage nog tegen de 9%! Een ander pluspunt voor de economie is dat de gemiddelde werkweek iets langer werd.
Ondanks de betere arbeidsmarktprestaties blijft de loongroei zeer gedrukt. Op jaarbasis bedroeg deze toename 2,5% in november en dat is geen niveau dat een forse looninflatie aanwakkert. Ja, bij de Fed fronsen de beleidsmakers wederom de wenkbrauwen, maar de inflatie blijft tam. Dat neemt niet weg dat de Fed de beleidsrente zal optrekken, met een eerste verwachte stap van 0,25% deze week.

Consumentenvertrouwen VS zwakt licht af
Het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen kwam licht onder de verwachtingen binnen. De Amerikanen zijn ietwat pessimistischer over de toekomst en zien daarbij de inflatie aantrekken. Maar met mogelijke belastingvoordelen in het verschiet en de alsmaar aantrekkende arbeidsmarkt blijven we positief gestemd. En dat wil zeggen dat de consumptiegroei voor de komende zes maanden tussen de 2,5% tot 3,0% kan uitkomen.

Handel op futures Bitcoin gestart
De futurehandel op Bitcoins is zeer volatiel gestart, de koers van de cryptomunt sprong met een tiental procent heen en weer rond de lancering. Overigens was het omzetvolume in futures niet al te groot. Het is de vraag of door de introductie op een gereguleerde beurs de handel in de munt minder beweeglijk wordt. Doordat het aantal bitcoins beperkt is, kan de futurehandel behoorlijke impact krijgen op de onderliggende waarde, zeker als het succes van de munt aanhoudt.

Inmiddels buigen zich vele experts over het fenomeen bitcoin en proberen daar een prijs aan te hangen. Dat is lastig en vooralsnog komen zij tot de conclusie dat er sprake is van een bubbel. Gelukkig is het wel een bubbel die niet direct het bancaire/monetaire systeem zal raken. Dus de effecten blijven dan ook beperkt op de reële economie. Laten we dat alvast inprenten. 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel