Amerikaans belastingplan stapje dichterbij

Amerikaans belastingplan stapje dichterbij

19 december 2017
Nog twee senatoren te gaan. Deze beide heren zijn nodigeom aan de benodigde Republikeinse meerderheid te komen in de Senaat. En dan kan het belastingfeest los. Het vertrouwen onder Amerikaanse aannemers stijgt plotsklaps en in het VK houden ondernemers de moed er nog in, maar twijfels over de toekomst nemen toe.

Nog twee senatoren te gaan. Deze beide heren zijn nodigeom aan de benodigde Republikeinse meerderheid te komen in de Senaat. En dan kan het belastingfeest los. Het vertrouwen onder Amerikaanse aannemers stijgt plotsklaps en in het VK houden ondernemers de moed er nog in, maar twijfels over de toekomst nemen toe.

Nieuwe mijlpaal belastingplan Trump

Vandaag kan er zeer waarschijnlijk een nieuwe mijlpaal bereikt worden als het Huis van Afgevaardigden 'ja' zegt tegen het belastingplan. Later deze week stemt de Senaat over de plannen. De definitieve doorgang van het belastingplan zal naar verwachting positief uitwerken op de financiële markten. De vraag is hoe lang die euforie dan voortduurt? Veel analisten stellen dat Wall Street al aardig heeft voorgesorteerd op het belastingplan de afgelopen maanden. Het koersstokje moet in januari snel en goed worden overgenomen door de bedrijfscijfers. Iets wat we overigens wel verwachten!

Vertrouwen Amerikaanse huizenbouwers spuit omhoog

Het sentiment onder aannemers in de VS, gemeten door de NAHB-index, spoot onverwachts sterk omhoog in december. Zelfs tot de hoogste stand sinds 1999. Dat is opmerkelijk, eerder voorzagen de aannemers juist negatieve effecten uit het belastingplan voortkomen. Die zijn wat afgezwakt en verder jaagt de economische impuls van het belastingplan de vraag naar huizen op. De economie blijft groeien in een hoog tempo en dat voelt de woningmarkt steeds meer. Er zijn te weinig huizen beschikbaar en er is niet voldoende arbeidspotentieel voorhanden om meer te bouwen. 

Ondernemers VK houden de moed erin maar...

Britse ondernemers willen meer mensen aannemen en de lonen verhogen in 2018. Iets meer dan de helft van ondernemers heeft deze intenties. Toch maken ondernemers zich zorgen over de toekomst. Het VK wordt als vestigingsplaats minder aantrekkelijk. De benodigde gekwalificeerde arbeidskrachten (deels van overzee) zijn door de Brexit veel lastiger in te huren. Dit zal de investeringen in de Britse economie ondermijnen. Wij voorzien voor het VK een economisch moeilijkere tijd. Afnemend vertrouwen bij bedrijven en burgers en een oplopende inflatie. In deze stagflatie-omgeving heeft een centrale bank weinig middelen om de boel monetair te stimuleren.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel