Slechts 261.000 banen erbij...

Slechts 261.000 banen erbij...

06 november 2017
In oktober kwamen er 261.000 banen bij in de VS. Licht teleurstellend op het eerste gezicht. De Amerikaanse dienstensector draait als een tierelier. En de Japanse baas van de centrale bank Kuroda ziet de economie aan kracht winnen.

In oktober kwamen er 261.000 banen bij in de VS. Licht teleurstellend op het eerste gezicht. De Amerikaanse dienstensector draait als een tierelier. En de Japanse baas van de centrale bank Kuroda ziet de economie aan kracht winnen.

Banencreatie VS valt licht tegen

Economen voorzagen een banencreatie van 310.000 stuks, de teller stopte echter bij 261.000. Gelukkig waren er opwaartse revisies van de twee voorafgaande maanden, in september kwamen er 18.000 banen bij in plaats van de eerdere melding van -33.000.  De brede werkloosheidsgraadmeter U6 – die ook ‘gedwongen’ parttimers meetelt en mensen die de hoop op een baan hebben verloren – daalde in de VS tot 7,9%. Dat geeft aan dat de arbeidsmarktreserves snel slinken. Dus hogere lonen? Vooralsnog niet in de VS. De stijging van het gemiddelde uurloon bedroeg slechts 2,4% op jaarbasis in oktober. Toch denken we dat de lonen komende tijd gaan toenemen. Eindelijk begint de arbeidsproductiviteit aan te trekken en dat is verdere opmaat voor een hoger salaris. Een hogere prestatie ‘rechtvaardigt’ simpelweg een hoger loon.   

Amerikaanse dienstensector draait als een tierelier

Nog een indicator die de verdere economische opgang in de VS bevestigt, is de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Die piekte in oktober op 60,1 punten en dat is een twaalfjaarsrecordstand. De componenten werkgelegenheid en nieuwe orders trokken verder aan afgelopen maand. Wij gaan ervan uit dat de komende paar maanden die Amerikaanse economie erg robuust blijft groeien met een kleine 3% op jaarbasis. Dus qua economische cyclus is er weinig aan het handje.

Japanse economie krijgt meer momentum

De baas van de Japanse centrale bank Kuroda ziet de economie aan kracht winnen en geeft aan dat de realisatie van de 2%-inflatiedoelstelling binnen handbereik blijft. Het huidige monetaire beleid is voldoende om dit te bereiken, aldus Kuroda. Wij hoeven dus niet meer monetaire stimuli te verwachten, maar daar rekenden we al niet op. Een mooi signaal dat de beleggingscasus voor Japanse aandelen ondersteunt.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel