Renteverhoging VS in aantocht

Renteverhoging VS in aantocht

23 november 2017
De notulen van de laatste Fed-beleidsvergadering wonden er geen doekjes om. Een renteverhoging in de nabije toekomst is volgens de meeste Fed-leden gerechtvaardigd. Het consumentenvertrouwen in de eurozone dendert maar door en bevindt zich in november op het hoogste niveau sinds januari 2001. De Amerikaanse investeringen namen in oktober licht af.

De notulen van de laatste Fed-beleidsvergadering wonden er geen doekjes om. Een renteverhoging in de nabije toekomst is volgens de meeste Fed-leden gerechtvaardigd. Het consumentenvertrouwen in de eurozone dendert maar door en bevindt zich in november op het hoogste niveau sinds januari 2001. De Amerikaanse investeringen namen in oktober licht af.

Renteverhoging VS in aantocht in december

Het economische ijzer is heet en dan moet je smeden, aldus de meeste Fed-leden. De discussies over waarom loon- en inflatiegroei zo laag blijft bij het zeer lage werkloosheidspercentage van rond de 4%, blijven rondzingen bij de Fed maar dat maakt niet uit. Het is verstandig om monetair wisselgeld (renteverlagingen) te hebben als de Amerikaanse economie tegenwind gaat ondervinden. En die wind kan volgens ons mogelijk over een jaar al de kop opsteken. De waarschijnlijkheid dat de belastingplannen van Trump begin volgend jaar de eindstreep halen, schat de Fed hoger in. Dat zal mogelijk leiden tot licht hogere inflatie-en groeiprojecties voor de eerste helft van 2018. Verder bevatten de notulen weinig nieuwe inzichten.

Volgende week treedt de nieuw beoogde Fed-voorzitter Powell op voor het Senate Banking Committee. Hij geeft daar zijn visie op de monetaire politiek. Die zal hoogstwaarschijnlijk in lijn liggen met die van zijn voorganger Yellen. Benieuwd zijn we wel naar Powells standpunten over de deregulering van de financiële sector. Hij is hier veel meer voorstander van dan Yellen. De bancaire sector zal prima varen bij een ferme dereguleringsagenda.

Consumenten eurozone blaken van vertrouwen

Voor de vierde maand op rij stijgt het consumentenvertrouwen in euroland. Verwacht was een onveranderde stand. De prestatie is bovenal sterk gezien de kleine onzekerheden die de kop opstaken in onze regio;  politieke onrust in Spanje en Duitsland, een licht dalende aandelenmarkt en oplopende olieprijzen. Wat is de verklaring? De beperkte inflatie en de beterende arbeidsmarkt. Wij voorzien dat deze trends aanhouden en ook de bestedingen positief gaan voeden de komende maanden. Verder staan er voor burgers in diverse eurolanden belastingverlagingen op de rol. Dat  gaat het sentiment het komende jaar mee ondersteunen. Het sterkt onze verwachting dat de economische groei in de eurozone ook volgend jaar ruim boven de 2,0% kan uitkomen.

Amerikaanse investeringen onder druk?

Dat kunnen we wel opmaken uit het geschoonde orderverloop voor duurzame goederen in de oktobermaand. Als we de volatiele transportsector en defensie uit het orderverloop slopen dan resteert er een 0,5% daling van de investeringsorders in oktober. Er gaan niet direct alarmbellen af gezien allerlei economische rapporten die aangeven dat producenten hun investeringen willen opvoeren de komende maanden. Ook daarbij melden we dat de industriële capaciteitsbenutting stijgt in de VS en dat uitbreidingsinvesteringen noodzakelijk worden om simpelweg verder te kunnen groeien. Een tijdelijke investeringsflauwte denken wij. 

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel