Olieprijs op hol geslagen

Olieprijs op hol geslagen

07 november 2017
De prijs voor een vat WTI-olie schoot door de $ 57,- grens vanwege de onrust in Saoedi-Arabië. De vraag is hoe duurzaam die prijsontwikkeling is. De kredietvraag in de VS ontwikkelde zich matig in oktober, de vraag van bedrijfskredieten en woninghypotheken blijft achter. Verder laat de Amerikaanse rentecurve een opvallend vlakker verloop zien.

De prijs voor een vat WTI-olie schoot door de $ 57,- grens vanwege de onrust in Saoedi-Arabië. De vraag is hoe duurzaam die prijsontwikkeling is. De kredietvraag in de VS ontwikkelde zich matig in oktober, de vraag van bedrijfskredieten en woninghypotheken blijft achter. Verder laat de Amerikaanse rentecurve een opvallend vlakker verloop zien. 

WTI-olie prijs boven de $ 57,-

De arrestaties in Saoedi-Arabië van belangrijke leden van het koningshuis en diverse ministers geeft onrust. Maar daarnaast escaleert ook het 'conflict' met aartsrivaal Iran. Beide ontwikkelingen hebben de olieprijs tot boven de $ 57,- per vat geduwd. De vraag die rest, is hoe duurzaam een dergelijke oliestijging is. We merkten al eerder op dat de vraag- en aanbodverhoudingen in de oliemarkt stabiliseren. De economische groei neemt het aanwezige olie-surplus versneld op. Wel zien we de olieprijs op termijn lager staan, voor een vat WTI-olie geleverd in november 2018 wordt nu slechts $ 55,- betaald. De olieprijs is in ‘backwardation’ waarbij de oliemarkt rekening houdt met lagere prijzen op termijn. Wij denken dat op dit prijsniveau de schalie-olieactiviteiten in de VS weer sterk toenemen.        

Tamme kredietverstrekking in de VS

Het onderzoek van de Fed naar de Amerikaanse kredietverstrekking -het senior loan office survey- laat een gemengd beeld achter. De verwachte vraag naar woninghypotheken in de VS voor dit kwartaal ligt een stuk lager, aldus de onderzochte banken. Het geeft aan dat de woningmarkt niet echt de wind in de zeilen krijgt. Het gebrek aan (betaalbare) woningen speelt daarbij zeker een rol. De behoefte aan bedrijfskredieten ontwikkelt zich eveneens zwak, ook nadat banken de leningvoorwaarden flink versoepelden het afgelopen kwartaal. Niet getreurd, meestal zien we een vertraging van een half jaar voordat soepelere voorwaarden zich vertalen naar extra kredietvraag. Samengevat; de Amerikanen laten zich nog niet echt verleiden om meer schuld te stapelen ondanks de gunstigere bancaire voorwaarden.

Vlakkere Amerikaanse rentecurve

Verder vestigen wij de aandacht op de Amerikaanse renteontwikkeling. Het verschil tussen de tweejaars en tienjaarsrente in de VS bedraagt momenteel een karige 0,7% en dat hebben we sinds 2007 niet meer gezien! Eind 2013 piekte dit verschil nog op 2,5% en begin dit jaar stond er nog 1,3% op de borden. Een vlakkere curve (kleiner verschil) veronderstelt een afnemende groei in de toekomst voor de economische lesboekjes. In ieder geval is het een minder goed signaal voor de winsten van banken en verzekeraars.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel