Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 46

Hoofdeconoom Luc Aben blikt vooruit - week 46

13 november 2017
De Europese Commissie (EC) verhoogde haar verwachtingen voor de economische groei. Zowel voor de eurozone als voor de EU in zijn geheel. Tegelijkertijd verlaagde de EC haar vooruitzichten voor de inflatie.

De Europese Commissie (EC) verhoogde haar verwachtingen voor de economische groei. Zowel voor de eurozone als voor de EU in zijn geheel. Tegelijkertijd verlaagde de EC haar vooruitzichten voor de inflatie.

Natuurlijk kwamen deze aanpassingen niet als een verrassing. De eerdere voorspellingen vanuit de EC dateerden immers al van de lente. Ondertussen heeft de economie aan momentum gewonnen. Zodat de oude cijfers wat achterhaald waren.

Het belang van deze aanpassing ligt vooral in het feit dat het een illustratie is voor wat beleggers het Goudlokje-scenario noemen: de combinatie van degelijke en aantrekkende groei met een lage inflatie. Een ideale cocktail voor aandelenbeurzen. Deze omgeving is een belangrijke reden waarom we vasthouden aan onze aandelenposities. Ondanks de mooie beursprestaties van de afgelopen tijd.

Dat wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Dat werd vorige week onder meer geïllustreerd op precies dezelfde dag dat de EC met haar aangepaste vooruitzichten kwam. Amerikaanse aandelen reageerden enigszins ontgoocheld op de belastingplannen van de Republikeinse senatoren. Die willen net als hun collega’s in het Huis van Afgevaardigden het nominale tarief voor de bedrijfsbelasting terugbrengen van 35% naar 20%. Maar dan wel pas vanaf 2019.

De weg naar een definitieve belastinghervorming is nog lang. Maar de reacties van zowel Amerikaanse aandelen als van de dollar tonen aan dat het belastingdossier één van de bepalende factoren zal zijn voor beleggers de komende tijd. 

Vizier VS op inflatiecijfers

In de VS kijken we deze week uit naar de consumentenprijsinflatiecijfers over de maand oktober. De kerninflatie zal naar verwachting uitkomen op 1,7%. Een fors hoger cijfer kan de schrik voor snellere renteverhogingen aanwakkeren. Wij denken echter niet dat het zo’n vaart zal lopen met die inflatie. De loonontwikkeling blijft nog zeer gematigd in de VS en bij tal van goederen en diensten staan de prijzen sterk onder druk door grote concurrentie.

Goede periode Japanse economie

We hebben het niet vaak over Japan in deze publicatie. Maar deze keer willen we toch aandacht vragen voor de Japanse groeicijfers over het derde kwartaal. Die komen woensdag.

De Japanse economie maakt een goede periode door. Onder meer gesteund door de particuliere consumptie die eindelijk lijkt aan te trekken. Die op zijn beurt profiteert van een aangetrokken arbeidsmarkt. Daarnaast is Japan zeer gevoelig voor de wereldwijde economische temperatuur. Die loopt al een aantal maanden op en laat de exporten stevig doen toenemen. Dit gecombineerd met het feit dat de Bank of Japan ook in 2018 volop in verruimingsmodus blijft verklaart dat wij na de zomer onze investeringen in Japanse aandelen optrokken.

Ontwikkelingen in China

En nu we het toch over Azië hebben, stippen we ook nog even aan dat China vorige week aankondigde om buitenlandse financiële instellingen grotere toegang te geven tot de Chinese markt. Een nieuwe stap richting hervorming van het economische weefsel. Vooral het loutere feit dat zo’n stap gezet wordt, is relevant. Op korte termijn zal er in de praktijk immers niet veel veranderen. Het Chinese financiële systeem blijft vooralsnog gedomineerd door staatsbanken.

Verder zal de reeks economische data die ons deze week vanuit Peking tegemoet rolt, wellicht netjes aan de verwachtingen voldoen. Gaande over een aanhoudend kredietgroei, een dubbelcijferige toename van de consumptie tot een degelijke industriële productie. Wel houden we er rekening mee dat de komende maanden de economische groei wat matigt. President Xi Jinping wil de vastgoedbubbel en de vervuiling geleidelijk aan een halt toeroepen en dat kost enige groei. 

Europa: ZEW-index belangrijkste wapenfeit deze week

In Europa verwachten we dat de ZEW-index (het vertrouwen bij Duitse professionele beleggers)  morgen de goede economische gang van zaken zal bevestigen. Ook de definitieve cijfers voor de derdekwartaalgroei in de eurozone, Duitsland, Nederland en Italië kijken we met vertrouwen tegemoet. Zodat financiële markten de komende tijd aanhoudende steun kunnen ondervinden vanuit economische hoek.

 

 

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel