Fed zinspeelt op beleidsrenteverhoging

Fed zinspeelt op beleidsrenteverhoging

02 november 2017
De toelichting van de Fed op de monetaire beleidsvergadering was nagenoeg identiek aan de septemberversie. Meer belangstelling gaat uit wie de opvolger wordt van Fed-baas Yellen. Die wordt vandaag aangekondigd en de polls dichten een 80% kans toe aan Jerome Powell. De banencreatie in de private sector in oktober heeft het hoge tempo weer hervonden en de Amerikaanse industrie denderde vrolijk door de afgelopen maand.

De toelichting van de Fed op de monetaire beleidsvergadering was nagenoeg identiek aan de septemberversie. Meer belangstelling gaat uit wie de opvolger wordt van Fed-baas Yellen. Die wordt vandaag aangekondigd en de polls dichten een 80% kans toe aan Jerome Powell. De banencreatie in de private sector in oktober heeft het hoge tempo weer hervonden en de Amerikaanse industrie denderde vrolijk door de afgelopen maand.

Fed laat beleidsrente ongewijzigd

Zoals algemeen verwacht, bleef de belangrijke beleidsrente ongewijzigd bij het Fed-onderonsje van de afgelopen dagen. De economische groei kreeg wel een update in de toelichting, die krijgt het stempel 'solid' en dat is beter dan 'moderate of modest'. En dat zaaide ook weer verwarring, de Fed had deze term niet meer gebruikt sinds de financiële crisis. De zinsnede dat ‘de kerninflatie zwak blijft’, sneuvelde in het statement van gisteren. Het zijn allemaal indicaties dat de Fed voornemens is medio december de beleidsrente een treetje hoger te duwen.

De nieuwe Fed-baas heet zeer waarschijnlijk Powell. Een veilige keuze die in grote lijnen de Yellen-politiek ondersteunt. Daarnaast is hij voorstander om regulering in de financiële sector te beperken. En dat is goed nieuws voor banken en verzekeraars. Verder zal Wall Street licht positief reageren op Powells voordracht. De Amerikaanse dollar en tienjaarsrente kunnen licht wegzakken.

Arbeidsmarktrapport ADP ijzersterk 

Het banenrapport van salarisstrookverwerker ADP meldde een toename van 235.000 banen in de private sector in oktober. Een groei van 200.000 was verwacht. Veel nieuwe banen zijn gerelateerd aan de wederopbouw van de door orkanen en branden geraakte gebieden. We zien dat de Amerikaanse economie zich snel herpakt van de natuurrampen. En dat effect gaan we terugzien in de economische groei van het laatste kwartaal die mogelijk de 3% op jaarbasis gaat overstijgen. Morgen komt het officiële arbeidsmarktrapport naar buiten waarbij een banencreatie van 310.000 is geprojecteerd. Wij denken dat dit cijfer zelfs te laag is.

Amerikaans industriële inkoopmanagersindex licht lager.

De orkaaneffecten lijken weer over te waaien waarbij de industrie weer terugkeert naar een normaler patroon. Het torenhoge ISM-indexcijfer voor de industrie kalfde licht af tot een nog steeds prima niveau van 58,7 punten. Bij dit niveau valt nog steeds een industriële outputgroei van 4% op jaarbasis te verwachten en dat is historisch gezien hoog.

Oliemarkt komt meer in evenwicht

Die opmerking zien we vaker voorbij komen. Ditmaal was het de Saoedische minister van energie,  Al-Falih, die deze uitspraak deed. Eerder bevestigden diverse grote olieconcerns bij hun kwartaalcijfers al deze trend. Ja, een olieprijs van $ 55,- is voor veel partijen werkbaar. En dat zal mogelijk ook de OPEC-productiebeperking van 1,8 miljoen vaten per dag op de tafel houden. De vraag is hoe lang die olieprijsstabilisatie blijft. De Amerikaanse schalie-olieproductie wordt weer opgevoerd en staat nu op 9,6 miljoen vaten per dag. Diverse grote olieconcerns in de VS hebben toegezegd meer te gaan investeren in productie.

Het blijft erg fragiel waarbij de olieprijs momenteel steun ondervindt van de aantrekkende economische groei. Geen onbelangrijke factor. Wij zijn van mening dat de olieprijs in wat rustiger vaarwater is aanbeland en de maakt de beleggingscasus voor de energiesector weer wat sterker. Tot op heden zijn wij ‘onderwogen’ op aandelen in deze hoek.     

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel