Economische vertrouwensindex EU op recordstand

Economische vertrouwensindex EU op recordstand

30 november 2017
Het economische vertrouwen binnen de EU steeg in november wederom vrolijk verder. Dat valt af te leiden van de oplopende ESI-index die het hoogste niveau bereikte sinds oktober 2000. De inflatie in de eurozone blijft tam. In China laten de inkoopmanagersindices een verrassend sterke indruk achter.

Het economische vertrouwen binnen de EU steeg in november wederom vrolijk verder. Dat valt af te leiden van de oplopende ESI-index die het hoogste niveau bereikte sinds oktober 2000. De inflatie in de eurozone blijft tam. In China laten de inkoopmanagersindices een verrassend sterke indruk achter.

Loftrompet voor eurozone economie

Het economische vertrouwen nam in november weer toe, de ESI-index liep op tot het hoogste niveau sinds oktober 2000. En dat is opnieuw een indicatie dat de eurozone-economie er zeer sterk bijligt. Eerder zagen het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer voor november al sterk verbeteren. Wij denken dat het economische groeitempo voor onze regio nu zelfs boven een krachtige 3,0% ligt. Het zijn nog steeds dezelfde trekpaarden die onvermoeibaar de economie aansporen. De industriële productie groeit nu rond de 5% en ook het exportorderboek dikte met 10% op jaarbasis aan, bijzonder sterke cijfers. En ook de dienstensector komt meer op stoom. Ten slotte de consumentenbestedingen, die zien we nu groeien met een snelheid van boven de 3% op jaarbasis. Al met al een erg sterk rapportcijfer. Dit alles zal een sterke economische start van 2018 opleveren.

Inflatie eurozone blijft tam

In Duitsland liep in november het voorlopige consumenteninflatiecijfer op tot 1,8% op jaarbasis. Dat was een tikkeltje meer dan verwacht (+1,7%). Het indexcijfer steeg in november vooral door de hogere energieprijzen. De bijbehorende kerninflatie (prijzen exclusief energie en voeding) schatten we in rond de 1,4% op jaarbasis. Geen vetpot dus. Ja, de inflatie in de eurozone gaat de komende tijd licht oplopen, maar dat is onvoldoende om het ruime monetaire beleid te heroverwegen.

Onverwachte stijging Chinees inkoopmanagersindices

De officiële Chinese inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstenverlening vielen in november hoger uit dan voorzien. De afvlakking van de economische groei blijft nog even uit, mede door de sterkere mondiale economische groei. De nieuwe orderinstroom ontwikkelt zich krachtig bij de Chinese industrie, en de consumptiegroei blijft voldoende hoog. De verwachting is dat begin volgend jaar de economische groei in China licht afzwakt van tegen de 7% (nu) naar 6,5% op jaarbasis. Maar dat is geen verrassing.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel