Detailhandelsverkopen eurozone trekken aan

Detailhandelsverkopen eurozone trekken aan

08 november 2017
De detailhandelsverkopen in de eurozone herstelden zich na een paar relatief zwakke maanden. Het JOLTS-arbeidsmarktrapport meldde dat er in de VS 6,1 miljoen vacatures openstonden in september. In China stelden de exporten teleur.

De detailhandelsverkopen in de eurozone herstelden zich na een paar relatief zwakke maanden.

Het JOLTS-arbeidsmarktrapport meldde dat er in de VS 6,1 miljoen vacatures openstonden in september. In China stelden de exporten teleur.

Detailhandelsverkopen eurozone veren op

De 0,7%-stijging van de detailhandelsverkopen in de eurozone in september was licht beter dan verwacht. Een andere meevaller was dat de eerder gepubliceerde cijfers over juli en augustus een opwaartse revisie ondervonden. Hoe liggen de kaarten erbij voor het vierde kwartaal? Uitstekend,  het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden licht doorgestegen en is inmiddels aanbeland op het hoogste niveau sinds 2001. Dit in combinatie met een beperkte inflatie en een licht aantrekkende loongroei zal de consumentenbestedingen in de eurozone doen toenemen.

Openstaande vacatures VS op hoog niveau

Het aantal openstaande vacatures in de VS bleef op een zeer hoog aantal liggen van 6,1 miljoen stuks in september. De vacaturegroei doet zich voor in alle hoeken van de economie. Het aantal mensen dat een nieuwe baan vond, kwam uit op 5,3 miljoen stuks.

2,2% van de werknemers zegden hun baan op. Dit is eveneens een hoog cijfer en duidt erop dat meer werknemers hun heil elders zoeken tegen een beter salaris/perspectieven.

Wat is het belang van het JOLTS-rapport? Het heeft een voorspellende waarde en de Fed gebruikt het bij haar aannames over de arbeidsmarkt en economie. Conclusie is dat de arbeidsmarkt er ook op dit vlak erg robuust bijligt.

Chinese exporten vallen tegen

Vanochtend kwamen de Chinese handelscijfers naar buiten over de maand oktober. Het handelstekort met de VS nam af van $ 28,1 miljard naar $ 26,6 miljard. Dat is fijn nu Trump in het land is om onder andere het enorme tekort te bespreken dat circa $ 250 miljard op jaarbasis bedraagt.

De totale exportgroei van China bleef hangen op 6,9% (in dollartermen) ten opzichte van een jaar eerder. Gerekend was op 7,2%. De importen namen juist iets meer toe dan voorzien. Dat zien we als een sterk signaal voor de binnenlandse economie en een bevestiging dat de economie meer opschuift naar een consumptiemaatschappij. De Chinezen gaan mogelijk onder druk van de rest van de wereld meer importen toelaten.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel